doorkijkhaard aanleggen

Haarden zijn er in allerlei soorten en maten. Allereest heb je natuurlijk de grote stenen openhaarden met een traditioneel houtvuur. Ondanks dat ze veel plek innemen waren ze vroeger in elk huis te vinden, omdat het simpelweg de enige manier was om het huis te verwarmen. Dergelijke haarden zijn echter aan het uitsterven, doordat ze onpraktisch zijn en de rook niet bepaald goed is voor je gezondheid. Gelukkig zijn er zat alternatieven voor in de plaats gekomen. 

Vandaag lichten we de categorie ‘doorkijkhaarden’ uit. Wat is het en hoe kun je ze eventueel aanleggen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. 

Wat is een doorkijkhaard?

Zoals de naam al doet vermoeden is een doorkijkhaard een haard waar je doorheen kunt kijken. Om deze reden wordt een doorkijkhaard ook wel een tunnelhaard genoemd. Doordat je dwars door deze haarden heen kunt kijken zijn ze perfect geschikt om te verwerken in een roomdivider. Je behoudt namelijk de afscheiding maar kunt tegelijkertijd wel het andere deel van de kamer zien. Handig met kinderen of om meer sfeer aan te brengen in een relatief grote ruimte. 

Soorten doorkijkhaarden

Een doorkijkhaard realiseren met een echt houtvuur is zeer complex. Niet alleen omdat een openhaard altijd ontzettend veel ruimte in beslag neemt, maar ook omdat je dan een rookkanaal in de afscheiding moet verwerken. Geen goed idee dus. Hierom zijn vrijwel alle moderne doorkijkhaarden elektrisch of maken ze gebruik van bio-ethanol. Beide oplossingen hebben geen afvoer nodig. 

Het voordeel van elektrisch is dat je letterlijk enkel de stekker in het stopcontact hoeft te steken om ervan te genieten. Een nadeel kan zijn dat je natuurlijk wel naar neppe vlammen zit te kijken. Vergis je hier echter niet in, er zijn momenteel zeer realistische elektrische haarden op de markt. 

Wil je geen schoorsteen maar wel echt vuur? Ga dan voor een bio-ethanol doorkijkhaard. Deze haarden gebruiken bio-ethanol als brandstof. Hierdoor heb je wel een echt vlammenspel, maar hoef je geen rook af te voeren. Er komt iets meer bij het gebruik kijken dan bij elektrische haarden, maar bij een mooie bio-ethanol haard kan dat zeker de moeite waard zijn.

Een doorkijkhaard aanleggen

Wedden dat je na het lezen van dit artikel geïnspireerd bent geraakt om ook in je eigen woning een doorkijkhaard aan te leggen? Leuk! Dat is gelukkig ook heel goed te doen. Bij een elektrische doorkijkhaard moet je vooral rekening houden met de aanleg van elektra. Als je daarvoor hebt gezorgd kan de verdere ombouw eenvoudig van hout en gipsplaten worden gemaakt. Kies je voor een bio-ethanol inbouwhaard dan is het vooral belangrijk om rekening te houden met de hitte die van de haard af kan komen. Zorg voor voldoende afstand boven de haard en gebruik brandwerende materialen indien nodig. Wederom kan de rest van de wand vrij eenvoudig geconstrueerd worden. Kies vervolgens een afwerking naar keuze (behang of gestuukt bijvoorbeeld) en je doorkijkhaard is een feit!