In de utiliteitsbouw zijn betonpompen onmisbaar. Kantoorgebouwen, parkeergarages, winkel- of appartementencomplexen. Alle grote gebouwen worden gebouwd op een stevige fundering. Dit begint met het leggen van een werkvloer. Deze vormt een laag tussen de zandondergrond en de betonvloer. Vlakheid en strakheid zijn de meest belangrijke eisen voor een werkvloer. Het meest gebruikte materiaal hiervoor is daarom vloeispecie. Dit vloeibare mengsel van cement, zand en water vlakt van zichzelf goed uit en kan makkelijk via slangen worden aangebracht op de ondergrond. De vloeispecie werkvloer hard goed uit en zorgt voor een stevige en vlakke laag van zo’n 3 tot 5 centimeter dik, waar later de betonwapening op kan worden aangebracht.

Gemakkelijk aan te brengen

Vroeger werd vaak nog stampbeton gebruikt voor werkvloeren. Maar dit moet met een betonkubel gestort worden, wat veel zware lichamelijke arbeid kost. De kubel wordt wel makkelijk naar de juiste plek gehesen maar heeft daar vervolgens wel nog veel mankracht nodig om het beton te storten. Voor het aanbrengen van vloeispecie wordt met een vloeipomp gewerkt. Hierbij wordt de vloeispecie door slangen verpompt vanuit de betonpompwagen. Deze slang is makkelijk door één persoon op de juiste plek te richten.

Praktische kenmerken van vloeispecie

Een vloeispecie werkvloer heeft naast dat het makkelijk aan te brengen is het voordeel dat hij goed isoleert. Een vloeispecie werkvloer is ongevoelig voor vocht en schimmel. Rotting zal dus nooit optreden in deze vloer. Verder hebben grote temperatuurverschillen ook geen invloed op de vloeispecie en de vloer is zelfs brandwerend. Ook voor zuren is de vloeispecie vloer ongevoelig. Hierdoor kan het ook gebruikt worden om vervuilde grond mee af te dichten.

Een goede betonpomp

Voor elk soort project is er een geschikte betonpomp te vinden. Betonpompverhuurbedrijf Van Antwerpen heeft bijvoorbeeld een pompenpark met meer dan 25 verschillende betonpompen die variëren in grootte, kracht en inhoud. Voor de allergrootste projecten kies je bijvoorbeeld voor een 5-delige betonpompwagen. Deze heeft een reikhoogte van 62 meter en reikwijdte van 58 meter. Hiermee is het mogelijk over grote hoogtes en afstanden beton te verpompen. Voor de kleinere ‘huis-tuin-en-keuken’ projecten is de citypomp of aanhangerpomp geschikt. Deze kleinere pompen zijn wat flexibeler en daardoor makkelijker in te zetten in kleinere gebouwen en ruimtes. Met de juiste betonpomp kun je dus bij elk project efficiënt te werk gaan.