Het is toch een heerlijke geur wanneer je in Italië loopt en je ruikt dat een pizza in de tuin wordt bereid. Veel Italianen hebben een eigen hout gestookte oven in de tuin. Daarom gaan er ook in ons eigen land mensen over tot het bouwen van een oven in de tuin, zodat we ook hier zelf pizza’s kunnen gaan maken. Velen zien er nog tegenop om zelf een oven te bouwen, omdat ze denken dat het enorme klus is. Er zijn tegenwoordig zelfs prefab ovens waarmee het maken van een pizza oven erg simpel is. Prefab wil zeggen dat de onderdelen precies passend in de fabriek gemaakt zijn. Je moet hierbij de delen alleen maar in elkaar zetten. Je kunt ook zelf gemakkelijk een pizza oven in de tuin bouwen. Voor het bouwen van een vaste pizza oven in de tuin moet je wel eerst een goede planning maken. Je moet weten wat de volgorde is om hem op de juiste manier te maken. Na een paar dagen kun je dan heerlijk genieten van je eigen hout gestookte oven in de tuin.

De werkzaamheden

Je gaat eerst bepalen waar je de oven wilt bouwen in de tuin. De ondergrond moet namelijk stabiel en stevig zijn.
1. Je moet een stevige grondplaat voor de oven maken. Hij zal een dikte moeten hebben van ongeveer 15 cm. De grondplaat moet worden gestort uit cement vermengd met zand en Hydro korrels. De eerste 7 cm van de grondplaat moet je voor de stevigheid van verstevigd beton maken. Daarop komt dan de isolerende laag van 8 cm. Je kunt een metalen bak gebruiken op pootjes waarin de korrels gestort worden.
2. Er worden op de geïsoleerde ovenvloer vuurvaste vloerelementen geplaatst. Gebruik daarvoor vuurvaste lijm. De naden tussen de vloerelementen moeten worden opgevuld met vuurvaste lijm. Het verschil in uitzetten wordt dan opgevangen door de lijm. De koepel mag niet vastzitten aan de vloer.
3. De koepeldelen die geplaatst worden, staan niet vast op de vloer. De koepel moet een boog worden.
4. Wanneer de koepel klaar is, worden de naden opgevuld met vuurvaste lijm.
5. De boog aan de voorzijde en de schoorsteen moeten worden geplaatst. Zij worden met vuurvaste cement met de koepel verbonden.
6. Er wordt een isolatielaag om de koepel aangebracht. De isolatielaag dient als warmtebuffer. De warmte wordt teruggegeven aan de gerechten in de oven. De oven blijft langer warm. Wanneer je de isolatielaag dikker maakt, duurt het langer voordat de oven warm is, maar blijft wel langer de warmte vasthouden. Dit is de eerste isolatielaag.
7. Laat de oven twee dagen drogen en breng de tweede isolatielaag aan met bijvoorbeeld glaswol. Deze laag zorgt ervoor dat de oven aan de buitenzijde niet te warm wordt. Je kan het glaswol vasttrekken met kippengaas. Stevig vastzetten en vervolgens met cement gladstrijken.

Dan kun je de pizzaoven gebruiken en gaan genieten van de heerlijke pizza’s die je zelf nu in je eigen oven kunt bereiden. Uiteraard zijn er zeer uitgebreide filmpjes op internet die precies laten zien wat je moet doen om een goede pizzaoven te maken. Het is best leuk werk en je kunt jaren genieten van je eigen oven.