Wanneer je gaat verbouwen, kun je daarbij ook opnemen dat je een verlaagd plafond plaatst. Het bestaande plafond is misschien niet mooi meer of is gescheurd. Dan kun je een verlaagd plafond op verschillende manieren gaan maken. Je zou een verlaagd plafond zelf kunnen aanleggen met hout of door gebruik te maken van een systeemplafond. Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor een spanplafond. Dit moet je zeker niet zelf leggen maar aan de specialist overlaten.

Houten plafond

Je kunt een houten plafond aanleggen door eerst smalle latjes precies uit te tengelen. Dit moet zeer goed gebeuren omdat daar de gipsplaten tegenaan worden gemaakt. Het kunnen natuurlijk ook andere platen zijn. Wanneer je dat nog nooit gedaan hebt, en je wilt toch een verlaagd plafond zelf leggen, kun je beter kiezen voor een systeemplafond.

Systeemplafond

Een systeemplafond wordt door middel van profielen aan het plafond opgehangen.
Hierbij worden eerst plafondprofielen met een ophangsysteem aan het plafond bevestigd. Er ontstaat dan een ruimte tussen het oude en het nieuwe plafond. Tussen de ontstane ruimte is het mogelijk verlichting aan te brengen. Wanneer de profielen zijn bevestigd aan het plafond kunnen daar de plafondplaten aan worden vastgemaakt. Ook kunnen er gipsplaten worden toegepast.

Spanplafond

Voor een verlaagd plafond wordt tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van spanplafonds. Het is eigenlijk niets anders dan een strakgetrokken kunststof doek. Deze bestaat uit pvc of polyester. Een spanplafond zal je moeten laten leggen. Het wordt in een dag gelegd. Er zijn veel kleuren mogelijk. Een spanplafond is vrij goedkoop. Het aanbrengen van een spanplafond is geheel stofvrij. Het strak maken van een pvc doek wordt met warmte gedaan. Polyester gebeurd onder kamertemperatuur. Wanneer je met een scherp voorwerp tegen de kunststof doek komt zal het gemakkelijk stuk kunnen gaan. Het is een zeer mooi systeem om een oud plafond te renoveren.