afval verbouwing

Je kunt geen krant openslaan of je hoort over de krappe huizenmarkt. Het Nederlandse beleid van de afgelopen 10 jaar heeft er namelijk toe geleid dat het voor nieuwkomers erg moeilijk is om een huis te kopen. Maar niet alleen voor nieuwkomers, ook mensen die op zoek gaan naar een ander huis lopen tegen dit probleem aan. Vandaar dat steeds meer mensen voor een verbouwing in plaats van een verhuizing kiezen. Ben jij dit ook van plan? Lees dan snel verder want hieronder geven we je een opsomming van waar je op moet letten als je gaat verbouwen met betrekking tot het afval.

Als je gaat verbouwen is het heel erg belangrijk dat je gaat inventariseren wat er moet gebeuren. Kijk dan niet alleen naar zaken als welke kozijnen je wil hebben, maar bedenk ook welk voorwerk er gedaan moet worden. Zit er bijvoorbeeld asbest in het pand, dan krijg je te maken met asbest verwijderen kosten. Soms krijg je dus te maken met onvoorziene kosten, die je toch moet proberen in kaart te brengen.

Het afvoeren van afval

Moet je veel gaan slopen, waardoor je met veel afval komt te zitten? Denk dan eens na over het huren van een afvalcontainer. Die zijn namelijk in allerlei afmetingen te huren en ook voor alle soorten afval. Met de juiste container voor de deur heb je een plek waar je je afval makkelijk in kwijt kunt. Dit bespaart je een hoop ritjes naar de gemeentewerf en zorgt ervoor dat je de klus sneller kunt klaren. Daarnaast weet je bij het huren van een afvalcontainer zeker dat het afval goed wordt afgevoerd en verwerkt.

Ga goed om met je afval

Als je veel afval hebt, kun je oude materialen opnieuw gaan gebruiken. Heb je ze zelf niet meer nodig? Breng ze dan naar een tweedehands bouwmarkt of verkoop ze online. Zijn materialen niet te hergebruiken? Geef ze af bij het milieupark voor recycling. Als je iets uit je woning sloopt kijk dan of je dit op een nette manier kan doen zodat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Als je het materiaal zelf niet meer nodig hebt, kan iemand anders er misschien nog iets mee. 

Recyclen en upcyclen

Andersom kun je ook kijken of je oude materialen zelf kunt hergebruiken. Lukt dat niet? Kies dan voor duurzame materialen met een lage milieu-impact. Dit zijn vaak materialen van een natuurlijke grondstof. Deze kunnen ook beter zijn voor je gezondheid! Kies daarbij voor recyclebare materialen of materialen van een natuurlijke grondstof. Daarnaast is het belangrijk dat de productie een lage milieu-impact heeft. Voor hout kan je erop letten of het van duurzaam onderhouden bossen afkomstig is. Isolatiemateriaal van natuurlijke grondstoffen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je gezondheid. Indien goed toegepast kan het bijvoorbeeld zorgen voor een goede vochtregulering en een gezond binnenklimaat. 


Kies voor standaard maten en koop alleen klusmateriaal dat je nodig hebt. Zo voorkom je bouw- en klusafval. Gebruik ook zo min mogelijk lijm, kit of pur schuim. Hierdoor kunnen materialen in de toekomst gemakkelijk worden verwijderd en opnieuw gebruikt. Voorkom zo veel mogelijk restmateriaal bij je klusproject. Probeer daarom zo optimaal mogelijk gebruik te maken van het materiaal dat je nodig hebt. Veel materialen komen in standaardmaten. Pas je ontwerp hier zo veel mogelijk op aan. En probeer op die manier zo veel mogelijk uit een plaat te halen. Koop alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt.