Renovatie vaak onvermijdelijk bij oudere woningen

Als je woningeigenaar bent ontkom je er niet aan, tenzij je natuurlijk een nieuwbouwwoning hebt: het renoveren van bepaalde onderdelen van jouw woning. Zeker bij oudere woningen, die gebouwd zijn vóór de jaren 1970, is het renoveren van bijvoorbeeld de het dak, de keuken, de badkamer of de zolder vaak nodig om de woning duurzaam en in goede staat te houden. Maar wat komt er zoal kijken bij veelvoorkomende renovatieprojecten als een dakrenovatie met nieuwe dakpanplaten, keukenrenovatie of het renoveren van de badkamer door de installatie van een nieuwe douche of badkuip? Welke stappen moet je doorlopen om dit soort klussen efficiënt aan te pakken?

Maak een strakke planning

Het allerbelangrijkste startpunt als je wilt renoveren, is het maken van een goede en doordachte planning. Renovaties worden door aannemers vaak onderschat op het vlak van tijdsduur en financiën, wat kan leiden tot een aanzienlijke financiële strop en/of tot jarenlang in de chaos zitten. Leg goed vast wast er precies moet gebeuren en hoeveel tijd je denk kwijt te zijn aan het renovatieproject. Hierbij is het nuttig om een ervaren architect of aannemer jouw bouwplannen voor te leggen. Heb je een goede tijdsplanning – bijvoorbeeld voor dakrenovatie met dakpanplaten of de inrichting van een nieuwe keuken -, dan kun je heel gericht offerte opvragen en jouw wensen en eisen op tafel leggen.

Maak een financieel overzicht van alle kosten

Als je de planning gereed hebt, kun je ook goed de kosten voor het renovatieproject vaststellen. Denk hierbij aan de kosten van de materialen, maar zeker ook aan het arbeidsloon als je een aannemer inschakelt. Kijk of je een lening moet afsluiten, al dan niet via jouw hypotheek of een financiële instelling. Zorg er hierbij altijd voor dat je een financiële buffer overhoudt voor onverwachte extra kosten. Zo voorkom je dat je in de financiële problemen raakt of extra moet bijlenen.

Welke vragen moet je stellen als je gaat renoveren

Een serie standaardvragen beantwoorden als je gaat renoveren, is ook slim in de voorbereidingsfase. Stel jezelf in elk geval de volgende vragen en beantwoord die voordat jij of een bouwbedrijf aan de renovatieklus begint:

  • Wat is het exacte doel van de verbouwing of renovatie?
  • Is de planning qua tijd en geld haalbaar?
  • Ben ik goed ingedekt voor risico’s zoals ziekte of extra kosten?

Als je jezelf deze vragen stelt, die beantwoordt en op basis van jouw plan meerdere offertes bij erkende aannemers opvraagt, wordt jouw renovatieproject ongetwijfeld een succes!