Zonnepanelen zijn een hot item aan het worden. Sinds de mogelijkheid bestaat om door middel van terugdraaiende meters energie te ‘verkopen’ aan de leveranciers is de trend een feit. Wie wil dat nu niet? Een ultieme mogelijkheid om geld uit te sparen op je energierekening en misschien zelfs een extraatje te verdienen. Zonnepanelen kosten natuurlijk wel een paar centen en ook het installeren door een expert is vrij prijzig. De zonnepanelen moeten namelijk aan elkaar gekoppeld worden en ook aangesloten worden op je meterkast. Dit gaat via een omvormer die dan ook deskundig moet worden geplaatst. Wil je iets meer weten over hoe het installeren in zijn werking gaat? Of overweeg je om de zonnepanelen echt helemaal zelf te installeren? Handige tips over waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen lees je hier.

Zonnepanelen plaatsen is een klus voor twee

Zonnepanelen zijn gemiddeld 1,5 m² groot. Ze zijn niet vreselijk zwaar maar echt licht natuurlijk ook niet. In je eentje een ladder opklimmen met een paneel van zo’n 25 kg in je armen of ermee balanceren op een dak is vragen om ongelukken. Dan is het dus handig en veiliger om met zijn tweeën te zijn. Ook bij het bevestigen van de panelen en het op zijn plaats leggen zijn vier handen beter dan twee. Zorg dat er altijd voldoende ruimte is tussen de zonnepanelen onderling en ook tussen de panelen en jouw dak. Zonnepanelen mogen niet te heet worden en luchtcirculatie zorgt dan voor verkoeling.

Plat of schuin dak?

Bevestig jij de zonnepanelen op een plat dak of op een schuin dak? In principe moeten de panelen naar het zuiden worden geplaatst en bij voorkeur in een hoek van 35 graden. Op een plat dak gebruik je daarvoor driehoek bevestigingen die je zelf kunt afstellen in de juiste hoek. Een schuin dak heeft uiteraard van zichzelf voldoende helling. Waar je op moet letten is dat de panelen elkaar niet hinderen in de zin van schaduw. Als een zonnepaneel namelijk minder zon krijgt, wordt hiermee namelijk de energie opbrengst bepaald. Een goede vraag is uiteraard ook hoelang het duurt voordat je de zonnepanelen kosten hebt terugverdiend. Dit kun je van tevoren berekenen met een geschatte opbrengst. Wil je liever weten wat het precieze rendement van jouw zonnepanelen is? Dan kun je tussen de panelen en de omvormer een extra micro-inverter plaatsen. Wil je de zonnepanelen zelf installeren of laat je het door een expert doen? Veiligheid gaat natuurlijk voor alles.