Bij het renoveren van je huis en het investeren in nieuwe tegels, is doordacht winkelen essentieel. Ontdek met de volgende zes slimme tips van woongoedgo.nl hoe je de perfecte tegels voor jouw project kunt vinden.

Meet en plan vooraf

Voordat je een stap verder zet, zijn nauwkeurige metingen cruciaal. Noteer de afmetingen van de ruimte waar de tegels worden geïnstalleerd om de juiste hoeveelheid tegels kopen zonder tekorten of overbodige aankopen.

Denk na over de locatie

Overweeg de specifieke locatie waar de tegels worden gebruikt. Voor vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn tegels met waterbestendigheid en antislip-eigenschappen ideaal, terwijl drogere ruimtes andere eisen stellen.

Denk na over duurzaamheid

Tegels vormen een investering, dus kies voor duurzame opties. Bestudeer de slijtvastheid, krasbestendigheid en vlekbestendigheid van de tegels om een weloverwogen keuze te maken voor langdurige esthetiek en kostenbesparing.

Probeer verschillende stijlen

Voordat je je keuze maakt, experimenteer met diverse tegelstijlen. Bezoek een tegelshowroom om texturen, patronen en kleuren te ervaren. Vraag monsters aan om thuis uit te proberen en vergelijk tegels in de context van je eigen huis.

Budgettering en prijsonderzoek

Bepaal vooraf je tegelbudget en houd je eraan. Doe prijsonderzoek om een idee te krijgen van prijsklassen en vergeet niet rekening te houden met extra kosten zoals lijm en voegmiddel.

Vraag om advies

Profiteer van de expertise van professionals en vraag advies aan verkopers. Ze kunnen je begeleiden bij het kiezen van geschikte tegels op basis van materiaal en ruimte. Vergeet niet ook ervaringen te delen met vrienden, familie of buren die eerder tegels hebben gekocht.

Tegels zelf leggen

Eenmaal je tegels gekozen en wil je nu zelf je tegels leggen? Deze tips helpen je goed op weg!

  • Voorbereiding is zo cruciaal: Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de tegels gaat leggen vlak en schoon is. Eventuele oneffenheden kunnen later voor problemen zorgen. Het is ook belangrijk om van tevoren te bepalen hoe de tegels gelegd moeten worden, zodat je een idee hebt van het patroon en waar je moet beginnen.
  • Juiste materialen en gereedschappen kiezen: Gebruik de juiste lijm en voegmiddel voor het type tegel dat je legt. Daarnaast zijn goed gereedschap zoals een tegelsnijder, lijmkam, voegrubber en spons essentieel voor een strak resultaat.
  • Begin in het midden: Start met leggen vanuit het midden van de ruimte. Zo voorkom je dat je aan de randen van de kamer met hele smalle stroken tegels eindigt. Gebruik kruisjes of afstandhouders om te zorgen voor gelijke voegen.
  • Nauwkeurigheid: Zorg ervoor dat elke tegel waterpas en op dezelfde hoogte als de andere tegels ligt. Regelmatig controleren met een waterpas of lange rechte lat is belangrijk om te zorgen dat het geheel vlak blijft. Niet met een kater doen dus.
  • Voegen: Laat de tegellijm voldoende drogen voordat je begint met voegen. Kies een voegkleur die past bij de tegels om het geheel mooi af te werken. Breng het voegmiddel aan met een voegrubber en verwijder overtollig voegmiddel snel met een vochtige spons.