De verwarming van je woning is één van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden. Tegenwoordig kan het belang van verwarming die naast efficiënt ook milieuvriendelijk en eenvoudig te gebruiken is, niet onderschat worden. Dat is dan ook waarom steeds meer mensen kiezen voor een pelletkachel in plaats van centrale verwarming of een houtkachel.

Maar wat is zo’n kachel nu precies en welke voordelen biedt het voor het huishouden? Een duidelijk overzicht hierop is in elk geval van belang als je er het beste uit wil halen!

De voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel biedt tal van voordelen:

Ten eerste is een dergelijk kachel erg eenvoudig te gebruiken dankzij de aanwezigheid van een automatische ontsteking. Daarbij zijn pelletkachels vaak programmeerbaar, waardoor je dus meer controle hebt op wanneer de kachel werkt en op welke manier. Een overzicht op de voordelen:

1. Eenvoudig te gebruiken

Een dergelijke kachel is uiterst eenvoudig te gebruiken dankzij de modulerende werking en automatische ontsteking. Afhankelijk van het model kan je de temperatuur van de kachel volledig afstellen, bijvoorbeeld met de kamerthermostaat of een afstandsbediening. Daarbij beschikken sommige types over een dagprogramma die je kan aansturen met een app of sms!

2. Een uiterst hoog rendement

Een pelletkachel heeft vervolgens een rendement van wel 90 % of soms zelfs meer. Dat is vele malen hoger dan bij een traditionele houthaard!

3. Een pelletkachel is autonoom

Als je kiest voor een pelletkachel met pelletvoorraad dan kan de kachel tot wel 12 uur werken op volle kracht. Bij een zogenaamde deellast van ongeveer 30 % werkt het toestel tot wel 36 uur lang!

4. Een pelletkachel is milieuvriendelijk

Een dergelijke kachel is niet enkel CO2-neutraal, de verbranding is ook optimaal. Dit is te danken aan de geïntegreerde computersturing, waardoor tot slechts 1 % van de verbrande pellets als as achterblijft.

5. Goedkope brandstof

Voor de verbranding in een pelletkachel worden pellets zoals bijvoorbeeld pellets van Toppellets gebruikt, een uiterst efficiënte maar goedkope vorm van brandstof. In vergelijking met andere soorten brandstof blijft de prijs van pellets relatief stabiel en zijn ze verkrijgbaar in grote zakken die je eenvoudig kan opslaan. Tenslotte kunnen de pellets altijd meteen gebruikt worden, waardoor je dus op elk moment zeker kan zijn van een optimaal verwarmde woning!!