Stadsverwarming trekt de laatste tijd steeds meer de aandacht. De kans is dan ook groot dat ook in jouw omgeving het onderwerp al eens op verjaardagen of onder collega’s voorbij is gekomen. Misschien heb je zelf nog onvoldoende kennis van het onderwerp. Dan is het goed om wat meer te weten te komen over de voor- en nadelen van deze manier van verwarmen.
Wat is stadsverwarming?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat stadsverwarming precies is. Bij stadsverwarming wordt restwarmte hergebruikt voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen. Deze restwarmte kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, grote fabrieken en afvalverbrandingsovens. De term warmtenet wordt ook vaak gebruikt voor stadsverwarming. Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer een half miljoen huishoudens die van stadsverwarming gebruik maken. Hieronder geven we een duidelijk overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van stadsverwarming.
Voordeel: een duurzame manier
Het grootste voordeel van stadsverwarming is toch wel het duurzame karakter ervan. Het is een manier om zonder flink te stoken de ruimtes toch goed te verwarmen. De reden waarom dit zo duurzaam is, is dat warmte wordt hergebruikt. Dat betekent dus dat je in jouw woning geen gebruik meer maakt van aardgas. In een tijd waarin we van fossiele brandstoffen af proberen te raken, is dit dus een aantrekkelijke optie.
Voordeel: geen cv-ketel nodig
Een ander belangrijk voordeel van stadsverwarming is dat het van een centraal punt komt. Dat betekent dat jij geen cv-ketel meer nodig hebt in huis. Dit houdt in dat je meer ruimte hebt. Ook betekent het dat risico’s met bijvoorbeeld koolmonoxide ineens geen issue meer zijn in jouw woning. Natuurlijk is een stadsverwarming berekening door een expert wel belangrijk. Je wilt er immers wel nog altijd zeker van zijn dat jouw woning voldoende verwarmd wordt. Daar heb je immers zelf veel minder grip op wanneer je geen cv-ketel meer in de woning hebt hangen. Dit is echter geen probleem met de juiste specialist.
Nadeel: Geen deals met energieleveranciers
Het is een nationale sport geworden om ieder jaar over te stappen op de meest gunstige energieleverancier. Wanneer je echter op stadsverwarming overstapt is die tijd voorbij. Je hebt dan namelijk niet meer de keuze uit verschillende leveranciers. Je zit namelijk op het net van de stadsverwarming. Enerzijds heb je door de stadsverwarming berekening de zekerheid dat alles altijd goed verwarmd wordt. Anderzijds heb je dus geen kans meer om te besparen door contracten te vergelijken en naar een andere aanbieder over te stappen. Die zaken moet je dus wel goed tegen elkaar afwegen als je een keuze maakt.
Nadeel: Kans op algemene storingen
Wanneer je op stadsverwarming aangesloten wordt, dan zit je op een groot netwerk. Dat betekent ook dat er kwetsbaarheden zijn. Een algemene storing zal jou ook altijd raken. Dat betekent dus dat je er minder grip op hebt of de verwarming en het warm water in huis wel goed werken. Wanneer er ergens in het netwerk een probleem is, dan kan dit ook doorwerken in jouw woning. Vervolgens blijft dit dan ook het geval totdat het centraal opgelost is. Dit is met een eigen installatie natuurlijk gemakkelijker op te lossen.