zonwering

Een dagje naar zee, een terrasje doen, een boek lezen in je tuin in het zonnetje, de zomer is binnenkort weer daar en dat betekent genieten van heerlijke zonnestralen. Van de zon word je gelukkig, maar wellicht geniet je er ook van om tijdens een hittegolf even verkoeling te kunnen vinden binnenshuis. Daarvoor is zonwering natuurlijk cruciaal. Ontdek waarom jij zonwering nodig hebt voor jouw interieur.

Lichtinval

Er zijn veel typen zonwering, maar lichtinval kan je het best regelen met jaloezieën. De lamellen kan je zowel omhoog als omlaag kantelen, of je kan ervoor kiezen om ze volledig te sluiten of terug te openen naargelang de lichtinval in je huis. Gordijnen kan je natuurlijk ook openen en sluiten, maar als je je gordijnen niet volledig wilt openen, kan het licht alleen door een klein stukje naar binnen komen. Het licht wordt bijgevolg niet mooi verdeeld over de kamer, waardoor de hoeken van de kamer donker blijven. Jaloezieën brengen dit probleem niet met zich mee, ze geven je veel opties.

Ook je privacy ondervindt voordeel bij zonwering; als je de lamellen naar boven kantelt kan je van de lichtinval genieten zonder dat mensen binnen kunnen kijken. Ideaal als je in een drukke straat met veel voorbijgangers woont.

Energie-efficiëntie

Jaloezieën of rolluiken kopen helpt bij het isoleren van een kamer, waardoor de kosten voor verwarming en koeling kunnen dalen en je weer wat bespaard op je energiefactuur. Dit aangezien zonwering lucht tegen je ramen gevangen houdt. Zonwering kopen zorgt voor een gigantisch voordeel het hele jaar door, zowel in de winter als in de zomer.

Interieur

Zonwering is niet meer oubollig. Fabrikanten spelen met materialen, zo kan je tegenwoordig gaan voor houten jaloezieën of eerder synthetisch materiaal. Houten jaloezieën geven je interieur een authentiek en elegant uitzicht, met metalen jaloezieën creëer je dan weer een stoere, industriële sfeer. Het is wel zo dat houten jaloezieën sneller verouderen door het zonlicht, terwijl metalen jaloezieën dit probleem niet hebben. De houten variant is dan wel weer milieuvriendelijker. Het is wat jij verkiest.

Onderhoud

Gordijnen moet je eens in de zoveel tijd van het raam halen en wassen, een heel karwei. Jaloezieën hebben het voordeel dat je deze enkel moet afstoffen met een droge doek of een stofzuiger. Netjes en handig in één klap.