Een eigen veranda, wie droomt daar niet van? Deze woonuitbreiding zorgt niet alleen voor meer plaats in huis maar ook voor meer licht en een beter uitzicht op de tuin. Een veranda laten bouwen heeft dus alleen maar voordelen. Toch zijn er enkele belangrijke beslissingen die je tijdens het aankoopproces moet nemen.
#1 – afmetingen
Bij veranda’s op maat kies je zelf de afmetingen van dit bouwwerk. Vierkant of rechthoekig, groot of klein, dat maakt niet uit. Houd er wel rekening mee dat de oppervlakte op papier er in realiteit dikwijls totaal anders uitziet. Een veranda van 3 op 4 meter klinkt misschien niet groot maar door het vele glas oogt ze veel ruimer.
#2 – profielen
Vandaag de dag is aluminium het meest gebruikte materiaal voor de veranda profielen. Dit materiaal is sterk en onderhoudsvriendelijk. Een speciaal ‘kamersysteem’ maakt het aluminium bovendien extra isolerend. De vorm van de profielen bepaalt de uitstraling van de woonveranda. Voor een moderne look kies je vlakke profielen, voor een rustieke look zijn er decoratieve profielen.
#3 – kleur
Het is een goed idee om de kleur van de veranda af te stemmen op het raamwerk. Aan de hand van de RAL-code ben je zeker dat ze overeenstemmen. Toch kan ook een veranda in een contrastkleur heel mooi zijn. Dit is en blijft een persoonlijke keuze.
#4 – beglazing
De overgrote meerderheid van alle nieuwe veranda’s heeft dubbele beglazing om beter te isoleren. Sommige verandabouwers bieden een zonwerende folie als optie aan. Die weerkaatst een groot deel van de zonnestralen om het in de zomer koeler te maken. Dit is dus geen overbodige investering.
#5 – zonwering
Bescherm je veranda tegen de zon met rolgordijnen. Als alternatief kan je screens nemen. Die worden aan de buitenkant van het glas geplaatst om zonnestralen tegen te houden voordat ze de veranda binnendringen. Gordijnen en screens zijn trouwens verkrijgbaar in verschillende kleuren.
#6 – hordeur
Houd insecten buiten door een hordeur te installeren. Zo kan je de (schuif)deur van je veranda in de zomer openzetten zonder overspoelt te worden door wespen, vliegen en muggen.
#7 – koeling
Zonwering is een passieve manier om je woonveranda koel te houden. Voor actieve koeling is een airconditioning aangeraden. Dit systeem zal op enkele minuten tijd de temperatuur in je veranda laten zakken. Zo blijft het ook tijdens de zomer lekker fris.
#8 – binnenafwerking
Vloeren, verlichting, pleisterwerk… ook de binnenkant van de veranda verdient aandacht. Hier zijn opnieuw oneindig veel mogelijkheden: een moderne tegel met witte muren voor een moderne look of parket in combinatie met behangpapier voor een landelijke uitstraling. Het interieur van jouw leefveranda zal probleemloos de stijl van je woning volgen.