haarden kopen

Een haard is niet alleen een bron van warmte; het is ook een centraal element in je interieur dat kan zorgen voor een gezellige sfeer en een gevoel van comfort in je woning. Bij het kiezen van de beste haard voor je huis zijn er echter tal van overwegingen waarmee je rekening moet houden. In dit artikel zullen we je begeleiden bij het selecteren van de juiste haard voor jouw specifieke behoeften en stijlvoorkeuren.

1. Type Haard

Het eerste en belangrijkste aspect bij het kiezen van een haard is het type. Er zijn verschillende soorten haarden beschikbaar, elk met zijn eigen unieke kenmerken. De meest voorkomende types zijn:

 • Open haard: Een traditionele open haard is sfeervol en biedt een directe zichtbaarheid van het vuur. Het kan echter inefficiënt zijn qua warmteafgifte en onderhoudsintensief zijn.
 • Inzethaard: Deze haarden kunnen worden ingebouwd in een bestaande schoorsteen en zijn vaak efficiënter in termen van warmteafgifte en brandstofverbruik dan open haarden.
 • Houtkachel: Houtkachels zijn zelfstandige eenheden die hout verbranden om warmte te genereren. Ze zijn efficiënter dan open haarden en kunnen een charmante, rustieke uitstraling toevoegen.
 • Gashaard: Gashaarden zijn gemakkelijk te bedienen en kunnen de warmte-uitvoer nauwkeurig worden geregeld. Ze vereisen geen houtopslag en hebben minder onderhoud nodig dan houtgestookte haarden.
 • Elektrische haard: Elektrische haarden zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen schoorsteen. Ze bieden vaak realistische vlammen en warmte-effecten, maar zijn minder geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes.
 • Bio-ethanolhaard: Deze haarden gebruiken bio-ethanol als brandstof en vereisen geen schoorsteen. Ze zijn schoon en milieuvriendelijk, maar hebben beperkte warmteafgifte.

Het juiste type haard voor jou hangt af van je esthetische voorkeuren, budget en verwarmingsbehoeften.

2. Brandstofkeuze

Naast het type haard moet je ook nadenken over de brandstof die je wilt gebruiken. Hout, gas, elektriciteit en bio-ethanol zijn allemaal opties. Hier zijn enkele overwegingen voor elke brandstof:

 • Hout: Houtgestookte haarden hebben een authentieke uitstraling en bieden een knusse warmte. Ze vereisen echter regelmatig hout bijvullen en as opruimen, en kunnen lokaal rookoverlast veroorzaken.
 • Gas: Gashaarden zijn eenvoudig te bedienen en hebben een schone verbranding. Ze vereisen een aansluiting op het gasnetwerk en zijn vaak duurder in aanschaf.
 • Elektriciteit: Elektrische haarden zijn gebruiksvriendelijk en vereisen geen brandstofvoorziening. Ze zijn echter over het algemeen minder efficiënt in termen van warmteafgifte dan andere typen.
 • Bio-ethanol: Deze haarden zijn milieuvriendelijk en vereisen geen rookkanaal. Ze produceren geen rook of geuren, maar hebben een beperkte warmte-uitvoer.

Je keuze voor brandstof hangt af van je bereidheid om brandstof te beheren, milieubewustzijn en de beschikbaarheid van brandstofbronnen in je omgeving.

3. Plaatsing en Ruimte

Bij het kiezen van de beste haard voor je woning moet je ook nadenken over waar je deze wilt plaatsen en in welke ruimte. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Centraal of accent: Wil je dat de haard het middelpunt van de kamer is of dient deze als een accent in de ruimte? Een centraal geplaatste haard kan dienen als een scheiding tussen ruimtes, terwijl een accenthaard de aandacht kan vestigen op een specifiek gebied.
 • Ruimtegrootte: Het vermogen van de haard om de ruimte te verwarmen is belangrijk. Zorg ervoor dat de haard voldoende warmte kan genereren voor de kamer waarin hij wordt geplaatst.
 • Veiligheid en ventilatie: Zorg ervoor dat de haard voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en dat er voldoende ventilatie is om rook en uitlaatgassen af te voeren.
 • Stijl en esthetiek: Kies een haard die past bij de stijl en inrichting van de ruimte. Er zijn tal van ontwerpstijlen beschikbaar, van klassiek en traditioneel tot modern en eigentijds.

4. Onderhoud en Kosten

Het onderhoud en de kosten van een haard mogen niet over het hoofd worden gezien. Sommige haarden vereisen meer onderhoud dan andere, en de initiële kosten kunnen variëren. Overweeg de volgende factoren:

 • Installatiekosten: Sommige haarden vereisen meer ingrijpende installatie dan andere. Zorg ervoor dat je budget de installatiekosten dekt.
 • Onderhoud: Houtkachels en open haarden vereisen meer onderhoud dan gashaarden en elektrische haarden. Denk na over hoeveel tijd je bereid bent te besteden aan schoonmaak en onderhoud.
 • Brandstofkosten: Brandstofprijzen variëren, dus overweeg de kosten van brandstof op lange termijn bij je keuze.
 • Efficiëntie: Kijk naar het rendement van de haard om te bepalen hoeveel warmte je krijgt voor elke eenheid brandstof die je verbrandt. Een efficiënte haard kan op de lange termijn kosten besparen.

5. Milieuvriendelijkheid

Ten slotte is het belangrijk om de milieuvriendelijkheid in overweging te nemen. Sommige haarden stoten meer uitstoot uit dan andere en hebben een grotere ecologische impact. Overweeg de volgende punten:

 • Emissies: Informeer naar de emissieniveaus van de haard, vooral als je milieubewust bent. Gashaarden hebben over het algemeen schonere verbranding dan houtgestookte haarden.
 • Brandstofkeuze: Kies brandstofbronnen die duurzaam en hernieuwbaar zijn, indien mogelijk. Bio-ethanol en gecomprimeerd aardgas zijn bijvoorbeeld schonere opties.
 • Efficiëntie: Een efficiënte haard zal minder brandstof verbruiken en minder uitstoot produceren.

In conclusie, de beste haarden kopen voor je woning is een belangrijke beslissing die rekening houdt met verschillende factoren, waaronder het type haard, de brandstofkeuze, de plaatsing en ruimte, onderhoud en kosten, en milieuvriendelijkheid. Door deze overwegingen zorgvuldig te evalueren, kun je ervoor zorgen dat je haard niet alleen warmte en comfort biedt, maar ook past bij je levensstijl en waarden.