Het comfort in de woning hangt grotendeels af van de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen, zoals meubilair, vloerbekleding en natuurlijk ook elektrische apparaten. Schakelmateriaal is ongetwijfeld een belangrijke factor bij het optimaal benutten van deze voorzieningen, juist omdat ze het verbindingsstuk zijn tussen het elektriciteitsnet en de woning.

Maar wat houdt schakelmateriaal nu precies in, en welke mogelijkheden zijn er? Wat meer informatie hierover is belangrijk.

Wat is schakelmateriaal precies?

Schakelmateriaal is eigenlijk een overkoepelende term voor alle bedieningselementen waarmee elektriciteit veilig in de woning beheerd kan worden. Deze elementen bevinden zich doorgaans in de muur, of zijn erin opgebouwd.

Er bestaan veel verschillende soorten aansluitingen voor schakelmateriaal in de woning. Het is hoe dan ook een belangrijk element om het huis of het pand te voorzien van elektrische voorzieningen, waarbij veiligheid en effici├źntie centraal staan. Voor de installatie van schakelmateriaal zijn doorgaans twee verschillende zaken nodig:

– een element, zoals een stopcontact, dimmer of schakelaar
– een afdekplaat, om dit element af te werken en af te schermen

Op die manier voorziet men de woning op een veilige en duurzame manier van elektrisch aangestuurde voorzieningen die bijdragen aan het wooncomfort, zoals bij keukenapparatuur.

Belangrijk bij het kopen van schakelmateriaal

1. Kies onderdelen van hetzelfde merk

Kies bijvoorbeeld voor schakelmateriaal van Gira of JUNG,aangezien deze elk hun eigen bevestigingsmethoden en werkwijze hebben. Schakelmateriaal van verschillende merken zoals Gira kun je makkelijk online bestellen bij webshops zoals Warmteservice.

2. Kies ook voor dezelfde serie producten

Daarbij is het belangrijk te kiezen voor eenzelfde serie elementen van een merk, aangezien elke reeks zijn eigen vorm en bevestiging heeft.

3. Kies voor eenzelfde kleur

Natuurlijk is dit vooral een stijlkeuze, maar kiezen voor een zelfde kleur zorgt ervoor dat het schakelmateriaal er mooier uitziet.

De verschillende soorten schakelmateriaal

Er zijn logischerwijs heel wat soorten schakelmateriaal, en elk type heeft zijn eigen functie. Een overzicht van de meest voorkomende is hier wel van belang:

– Stopcontacten, om elektrische voorzieningen aan te sluiten
– Schakelaars, om de verlichting aan of uit te schakelen in de woning
– Afdekplaten, ter bescherming van schakelelementen
– Dimmers, om de mate van verlichting aan te passen

Daarnaast zijn er ook nog andere types schakelmateriaal, zoals een aansluiting voor de radio of televisie, of data/telefoonschakelmateriaal, dat over twee aansluitingen beschikt en gebruikt kan worden voor telefonie- en internetdiensten.