Steeds meer hobbyklussers kiezen ervoor om kleine verbouwingen in hun woning zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de muur, het bijwerken of opbouwen van een vlonder of overkapping in de tuin, het leggen van elektriciteitskabels, enzovoorts. Hoewel het werk van hobbyklussers in veel gevallen goed zal gaan, komt het ook regelmatig voor dat hobbyklussers met een ongeluk te maken krijgen. Om te voorkomen dat u dit overkomt is het raadzaam om vooraf voldoende voorbereidingen te treffen voor het uitvoeren van de klussen in huis. Heeft u bijvoorbeeld het juiste gereedschap en geschikte materialen voor een klus? Beschikt u over voldoende ervaring om een klus uit te voeren? Enzovoorts.

Een cursus volgen voor veilig werken

Om er zeker van te zijn dat de kans op ongelukken minimaal is tijdens het uitvoeren van klussen in huis, kan het raadzaam zijn om een cursus te volgen. Er zijn verschillende aanbieders van deze cursussen, die deze cursussen vaak op locatie aanbieden. Tijdens de cursus wordt u meer verteld over het gebruik van elektrische apparatuur tijdens het klussen, het gebruik van explosieve stoffen om klussen uit te voeren, enzovoorts. Juist bij klussen waarbij deze stoffen gebruikt worden gaat het vaak fout.

U kunt zich online aanmelden voor een dergelijke cursus, waarbij u de keuze heeft uit verschillende interessante onderwerpen. Kies bijvoorbeeld voor een NEN 1010 cursus, een cursus speciaal voor loodgietersklussen, of juist een cursus op het gebied van elektrische apparatuur in het algemeen.  

Zelf instructievideo’s en stappenplannen bekijken

Een alternatief voor het volgen van een cursus is het bekijken van instructievideo’s of het lezen van stappenplannen op internet. Er zijn verschillende websites te vinden waarop deze instructievideo’s verzameld staan. Houd er rekening mee dat er in deze instructievideo’s en stappenplannen vaak niet gesproken wordt over de aspecten van klussen die fout zouden kunnen gaan. Dit is bij een cursus vaak wel het geval, waardoor de kans op ongelukken na het volgen van een cursus kleiner is dan bij het lezen van stappenplannen. Desalniettemin zijn deze stappenplannen een goede basis voor de beginnende hobbyklusser!