Is jouw badkamer aan een flinke opknapbeurt toe?

Wie van plan is om zijn badkamer een flinke opknapbeurt te geven, doet een goede zet. De badkamer opknappen betekent niet alleen plezierig douchen en/of in bad gaan. Maar ook zorgt het renoveren van de badkamer voor een flinke waardevermeerdering van jouw huis. De badkamer restaureren en moderniseren kan door het plaatsen van een nieuwe bad, een fraaie douchecabine en/of door het plaatsen van nieuwe tegels. Nieuwe tegels aanbrengen in de badkamer is cruciaal voor een frissere look van de sanitaire ruimte. Maar hoe kies je de goede tegels uit en hoe kun je die het beste aanbrengen? Een goede voorbereiding is erg belangrijk en bij tegelzetten méér dan het halve werk. Bereid je dus goed voor. Met onderstaande vier tips is het zetten van tegels voor de badkamer een fluitje van een cent, ook als je op dit gebied nog geen ervaring hebt en een gemiddelde doe-het-zelver bent.

1. Uitrekenen oppervlakte
De eerste stap is het berekenen van de hoeveelheid tegels die je nodig hebt. Hierbij kun je uitgaan van hoogte keer breedte. Vergeet niet om hierbij de voegbreedte – gemiddeld 3 mm – mee te rekenen.

2. Aankoop van tegels en bijbehoren
Als je de oppervlakte van de te betegelen badkamerwanden weet, ga je op zoek naar de juiste tegels voor de badkamer en natuurlijk het bijhorende materiaal. Laat je inspireren door veel voorbeelden te bekijken van tegels en zorg dat ze goed bij het interieur passen. Vergeet niet om alle materialen aan te schaffen die je nodig hebt. Zoals sanitairkit, tegellijm, een kitpistool, voegmiddel, een rolmaat en waterpas, profielmallen, lijmklemmen en een tegelzaag.

3. Ondergrond voorbereiden
Op de meeste ondergronden kun je gewoon tegelen, soms zelfs over de oude tegellaag heen. Zorg wel voor een goede ondergrond, door het volgende in de gaten te houden. Het belangrijkste is dat de ondergrond goed hecht, zodat de tegels niet los kunnen raken. Het pleisterwerk moet goed vastzitten en de ondergrond moet gladgeschuurd zijn, zonder oneffenheden. Gipsplaten en gasbeton moeten per se voorbehandeld worden met een strijkmiddel.

4. Tegelen en afwerken
Hierna kan er betegeld worden. Cruciaal is dat de tegels recht komen te zitten. Teken met gebruik van een waterpas een rechte lijn voor de eerste rij. Als de eerste rij rechtstaat, kun je ook de andere tegels rechts plaatsen. Gebruik goed lijm en werk de tegelwanden af door ze te voegen, waarbij je niet moet vergeten om overtollig voegmiddel meteen van de tegels te halen. Daarna begint het grote genieten van jouw vernieuwde badkamer!