Voor elke persoon die van plan is om te gaan bouwen of verbouwen geldt dat hij of zij op een zeker moment in aanraking zal komen met het principe van de bouwtekening. Dit in het bijzonder wanneer er een vergunning dient te worden aangevraagd. Dit laatste is niet altijd het geval, maar toch wel bijzonder vaak. De kans is ongelofelijk groot dat je er bijvoorbeeld reeds voor hebt gekozen om een bepaalde schets te maken van hoe het eindresultaat er precies uit moet komen te zien. Deze schets is echter niet voldoende en zal uiteindelijk omgezet moeten worden in bouwtekeningen. Alles wat je hier verder over dient te weten laten we je graag ontdekken hieronder op deze pagina.
Is een bouwtekening laten maken wel echt nodig?
Hoe je het ook draait of keert, het spreekt voor zich dat je tijdens het uitvoeren van verbouwingswerken altijd wordt geconfronteerd met een vrij stevig prijskaartje. Dit zorgt ervoor dat veel mensen er helemaal niet op zitten te wachten om extra kosten te moeten maken voor het laten maken van bouwtekeningen. Toch is een dergelijke tekening zeer belangrijk. In de praktijk zorgt ze dan ook voor niet één, maar wel twee concrete voordelen, namelijk:
- De bouwtekeningen zijn altijd vereist voor de vergunningsaanvraag;
- Ze bied je een duidelijk naslagwerk waar je in geval van discussie op terug kan vallen;
Het is in de praktijk in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet zo dat een bouwvergunning altijd is verplicht. In bepaalde gevallen en voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden geldt dat er geen aanvraag voor een vergunning dient te gebeuren. Het spreekt dan ook voor zich dat er in dit geval ook geen verplichting kan worden opgelegd voor het laten maken van een bouwtekening. Dit gezegd hebbende blijft het toch interessant om een dergelijke tekening te laten maken. Doe je dit niet en ontstaat er ooit discussie? Dan mis je een belangrijk bewijsstuk.
Verschil tussen een 2D en 3D bouwtekening
Tegenwoordig maken we voor wat de bouwtekeningen betreft een onderscheid tussen een 2D en een 3D exemplaar. Voor deze eerste geldt dat er eigenlijk gewoon sprake is van een plattegrond of een bouwplan. Voor een 3D bouwtekening geldt dat je kan rekenen op een grafische, realistische weergave van hoe het pand er daadwerkelijk uit zal komen te zien. Eventuele fouten of zaken die je nog wenst te veranderen vallen bij een dergelijk type bouwtekening uiteraard veel meer op.
Kan je een bouwtekening zelf maken?
De komst van heel wat nieuwe software heeft ervoor gezorgd dat het voor meer mensen mogelijk is geworden om een bouwtekening te maken. Dat deze mogelijkheid bestaat betekent in de praktijk evenwel niet dat ze ook echt interessant is. Het maken van een bouwtekening mag dan op zich eenvoudiger zijn geworden, het spreekt voor zich dat er nog altijd een bepaalde achterliggende kennis kan zijn vereist. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk dan ook nog steeds zeer sterk aanbevolen om ervoor te kiezen om het maken van een bouwtekening uit te besteden.