Heb je een verbouwing voor de deur staan, dan moet je je goed voorbereiden. Een goede voorbereiding is essentieel en dit geldt niet alleen de focus op je project, maar ook voor je veiligheid. Je bent immers niet een professional en misschien nog wat onhandig bij sommige verbouwingswerkzaamheden. Je zult daarbij niet de eerste zijn die door een ongelukje het ziekenhuis van binnen ziet. Veiligheid moet ook bij een verbouwing dus voorop staan. Gelukkig zijn de technische toepassingen goed, modern en gemakkelijk aan te schaffen om zo optimaal veilig te werken. Hierbij drie tips:

Beschermende kleding

Verbouwen in een shirt en korte broek, kan bij simpele klussen misschien wel, maar voor sommige klussen zul je toch beschermende kleding en andere hulpmiddelen moeten gebruiken. Ben je met metselspecie bezig, moet je slootwerkzaamheden doen of werk je met metaal en ijzer? Draag dan altijd goede handschoenen. Een mondkapje kan in veel gevallen ook heel goed dienst doen om geen last van de stof te krijgen of eventuele vrij te komen chemische middelen. Ook een veiligheidsbril dragen is erg belangrijk om schade aan ogen te voorkomen.

Een rolsteiger

Vooral als je werkzaamheden op grote hoogte moet doen, is het niet meer verantwoordelijk om een ladder te gebruiken Vooral als je ook nog met materiaal naar boven moet. Een steiger is een groot gevaarte, maar absoluut essentieel. Het is handig om naar boven te klimmen en je kunt de rolsteiger gebruiken om gemakkelijk op te staan om de werkzaamheden uit te voeren. Ben je met een gedeelte klaar, dan rijd je de rolsteiger gewoon een stukje verder en kun je weer net zo veilig verder werken. Een steiger kun je huren, maar zijn tegenwoordig ook goedkoop te koop, zoals op Steigervoorweinig.nl. Ook als je in de woonkamer bijvoorbeeld het plafond moet sausen, is een stijger een veel praktische oplossing, dan dit op een ladder te doen.

Goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk wordt er wel eens gezegd. En die stelling klopt helemaal. Met goed gereedschap werk je niet allen sneller en veel nauwkeuriger, maar ook een stuk veiliger. Vooral als het elektrisch gereedschap betreft dat oud en versleten is, dan kun je hier niet meer op vertrouwen en kunnen er al snel ongelukken ontstaan. Is duur gereedschap niet de moeite waard voor jou omdat je het maar eenmalig gaat gebruiken? Huur het dan. Dit is veel goedkoper en veiliger dan je klus op een onprofessionele wijze aan te pakken.