Een grastapijt van kunstgras leggen: de voordelen
Kunstgras in de tuin (laten) leggen komt de laatste jaren in Nederland steeds meer voor. Dat is feitelijk ook niet zo verrassend, omdat kunstgras een aantal interessante voordelen heeft. De belangrijkste voordelen van een grastapijt van kunstgras zijn:

  • Kunstgras is onderhoudsarm. Maaien is niet nodig en bemesting, water sproeien en onkruid weghalen behoren tot de verleden tijd.
  • Het gazon heeft het hele jaar door een mooie, frisse groene kleur. Kunstgras is namelijk UV-bestendig en kleurt niet bij, anders dan natuurlijk gras dat uitdroogt door warmte en zonlicht.
  • Kunstgras heeft een lange levensduur van 10 tot 25 jaar.
  • Kunstgras is een duurzame en milieuvriendelijke keuze.

Het aanleggen van kunstgras is doorgaans eenvoudig, maar wel is het verstandig om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Daarom hebben we hieronder een vijftal tip verzameld die van pas komen als je grastapijt van kunstgras wilt gaan aanleggen.

Tip 1. Maak een schets van de geplande tuin
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit gezegde geldt ook bij de aanleg van kunstgras in de tuin. Maak daarom van tevoren een tuinontwerp waarin een plattegrond van de tuin staat met exacte maten. Zo kun je niet alleen visueel zien hoe jouw tuin eruit komt te zien, maar ook opmeten hoeveel kunstgras je nodig hebt. Niet alleen bespaar dit geld – je koop immer niet meer kunstgras dan er qua oppervlakte nodig is -, maar ook bespaart een tuinontwerp je vel stress tijdens het aanleggen, omdat je veel gerichter werkt.

Tip 2. Zorg voor een goede fundering van het kunstgras.
Het maakt verschil of het kunstgras op zandgrond, kleigrond of veengrond komt te liggen. Houd hier rekening mee door bij in elk geval veengrond te kiezen voor een funderingslaag om verzakking te voorkomen.

Tip 3. Vergeet het vliesdoek niet
Onder het kunstgras moet sowieso een geotextiel vliesdoek aangebracht worden. Veel particulieren vergeten dit te doen. Terwijl een vliesdoek cruciaal is om verzakking te voorkomen en mollen en ongedierte te weren.

Tip 4. Gebruik zelfklevende lijmtape
Voor het vastmaken van kunstgras kan goed lijmtape gebruikt worden. Deze tape is zelfklevend en kan goed tegen allerlei weersomstandigheden

Tip 5. Zorg voor voldoende instrooizand 
Als de grasmat eenmaal vastligt, is het zaak om te zorgen voor voldoende instrooizand. Gebruik ongeveer 5 kilogram per m2, zodat de sprieten van het gras mooi overeind blijven staan.