Ja, als je een kelder gaat bouwen heb je een bouwvergunning (omgevingsvergunning) nodig. De omgevingsvergunning voor je kelder vraag je aan bij je gemeente. Daarnaast zijn er constructietekeningen en berekeningen nodig voor de kelder. De gemeente en verzekeringsinstanties kijken of deze tekeningen en berekeningen voldoen aan de eisen.

Ga je een kelder in je tuin bouwen of onder een vergunningsvrije uitbouw of serre? Ook voor deze kelder heb je een bouwvergunning nodig.

Waarom vergunning kelder bouwen nodig?

In het Besluit omgevingsrecht staat dat er geen omgevingsvergunning nodig is voor bouwwerken die op de grond staan. Aangezien een kelder niet op maar in de grond staat, is er een bouwvergunning nodig.

Je moet aantonen dat de kelder bouwen geen schadelijke gevolgen heeft voor de omgeving. De bouw kan schade veroorzaken aan omringende funderingen. Met andere woorden, de woning van je buren kan beschadigen en dat is niet de bedoeling.

Kosten omgevingsvergunning kelder bouwen

De kosten van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een kelder verschillen per gemeente en hangen af van hoe groot je aanvraag is. Meestal komen er nog kosten bovenop de kosten van je aanvraag voor bijvoorbeeld voorbereiding en het toezicht. Er is een minimaal en maximaal bedrag.

Reken deze kosten dus bovenop de kosten voor je kelder bouwen, wat al tussen de 30.000 en 100.000 euro kost. Wellicht financier je dit met je hypotheek of een lening. Houd in dat geval rekening met de kosten voor de omgevingsvergunning.

Ga je geld lenen om de kosten van je kelder te financieren, dan verdien je de kosten van de vergunning eenvoudig terug door leningen te vergelijken. Je vindt zo de lening met de laagste rente en meest gunstige voorwaarden. Wij raden Geld.nl aan om leningen te vergelijken.

Gevolgen kelder bouwen zonder vergunning

Ga je toch een kelder bouwen zonder vergunning en de gemeente komt hierachter, dan heeft dat consequenties. Eerst eist de gemeente dat je de kelder terugbrengt naar oude staat binnen een bepaalde termijn. Er volgt een boete als je dit niet doet.

Heb je na de boete nog steeds de kelder niet weggehaald, dan neemt de gemeente het heft in eigen handen. Zij halen de kelder weg en brengen de kosten daarvoor op jouw rekening, samen met de boete.