Historisch lage hypotheekrentes

Al jarenlang is de hypotheekrente op de Nederlandse woningmarkt historisch laag te noemen. Dit geldt zowel voor korte perioden waarin de hypotheekrente vastgezet wordt, als voor lange rentevaste periodes. Dit maakt het voor mensen die een woning (willen) kopen lastig: is het verstandig om te kiezen voor een rentevaste termijn van bijvoorbeeld 10 jaar, of is 20 jaar een betere keuze? Om dit te bepalen moet er met verschillende omstandigheden rekening worden gehouden. Hieronder schetsen we drie situaties die jou helpen te bepalen of een periode van 10 jaar of 20 jaar voor jou de beste optie is.

Zo lang mogelijk profiteren van lage rente

Als je zo lang mogelijk profijt wilt hebben van de historisch gezien lage hypotheekrente tarieven, dan is het verstandig om de rentetermijn vast te leggen op 20 jaar. De verwachting is namelijk dat de hypotheekrente de komende jaren gaat stijgen. Met een rentevaste op van 20 jaar weet je zeker dat je nog twee decennia profiteert van een aantrekkelijk rentetarief. Bij een looptijd van 20 jaar betaal je doorgaans niet meer dan een 0.5 procent extra hypotheekrente dan bij een duur van 10 jaar. Maar het kan nog voordelig. Zo ligt dit verschil bij een aanbieder als NIBC – zie: Nibcdirect.nl – onder de 0.3 procent. Bij NIBC is het rentetarief op tien jaar vastleggen 2 procent en bij twintig jaar vastleggen bedragen de hypotheekrente tarieven van NIBC slechts 2.23 procent. Bij deze hypotheekaanbieder kun je dus tegen een minieme extra rente tien jaar extra van de aantrekkelijk lage rentepercentages.

Een groter hypotheekbedrag kunnen lenen

Door de gunstige hypotheekrente tarieven en lage rentes, is het mogelijk om een hogere hypotheek te nemen als je kiest voor het langer vastzetten van jouw rente. Vanaf een tienjarige periode vastzetten van de hypotheekrente, berekent men het maximale leenbedrag via de werkelijke rente en niet via de toetsrente. Door de lage rentes van dit moment, is de toetsrente lager dan de actuele rente en kun je meer geld voor jouw hypotheek lenen.

Maar dalen rente kan ook

Kies je voor het vastzetten van de hypotheekrente voor een periode van twintig jaar, dan kan dat natuurlijk ook minder goed uitpakken. Als de rentetarieven dalen, profiteer je daar als huiseigenaar niet van mee. Maar omdat de hypotheekrente al zo laag is, doet dat gelukkig relatief weinig pijn in de portemonnee.