Vind jij hanglampen plaatsen een fluitje van een cent? Dit is helaas niet altijd het geval. Er zijn heel wat situaties waarin het ophangen van lampen best wel wat denkwerk vraagt. Wij helpen jou bij deze klus met een aantal nuttige tips en tricks.

  1. Kies zorgvuldig je lamp

Kies eerst je lamp voordat je aan de slag gaat. Als je nieuw bouwt of verbouwingen uitvoert, is het hangen van een lamp natuurlijk geen probleem. Je hebt nog volop mogelijkheden. Bij een volledig afgewerkte woning of een huurwoning waaraan je geen wijzigingen mag aanbrengen, is dit een ander verhaal. Bekijk eerst goed hoe je huidige verlichting aan het plafond hangt en ga dan pas op zoek naar je hanglamp. Zo is bijvoorbeeld het aantal lichtpunten en de plaatsing ervan, de manier van ophangen en de afwerking (hulpstukken) tegen het plafond van belang bij je keuze.

  1. Snoeren die mogen gezien worden.

Je kunt bovenstaande problemen oplossen door bijvoorbeeld te kiezen voor een hanglamp met snoeren. Denk bijvoorbeeld aan de trendy ‘octopus’ lampen. Vanuit één centraal aansluitingspunt hang je de ‘armen’ naar alle richtingen. Of denk bijvoorbeeld aan de stoere industriële hanglampen met een katrol-systeem. Door middel van touwen kun je perfect de hoogte van je hanglamp instellen. Snoeren en kabels kunnen tegelijk functioneel en decoratief zijn.

  1. Het gebruik van kabelgoten

Kabelgoten zijn misschien niet altijd dé oplossing. In vele gevallen zijn ze wél praktisch en toch wel aanvaardbaar. Er bestaan tegenwoordig heel kleine kabelgootjes. Hang ze zoveel mogelijk in de hoeken tegen het plafond aan. Van beneden af zijn ze bijna niet te zien. Vooral voor hanglampen die het licht naar beneden laten schijnen zijn ze een perfect oplossing.

  1. Hou het veilig

Uiteraard lijkt het logisch dat je het met al je verlichting veilig moet houden. Toch nog maar even aanhalen. Zet de stroom af als je lampen installeert. Verwittig je huisgenoten dat er een tijdje geen stroom zal zijn. Sluit de lampen aan volgens de regels en controleer of er geen spanning meer zit waar die niet hoort te zitten.

  1. Kies voor je eigen stijl

Denk bij het plaatsen van je lampen aan je eigen voorkeuren. Kies je voor dimmers, led-lampen, grote of kleine modellen? Combineer ze met je wand-, vloer- en tafellampen. Een hanglamp is een blikvanger in je huis die je eigen stijl helpt creëren.