Ben je van plan om een pelletkachel te kopen? Voordat je een pelletkachel koopt, is het belangrijk om goed na te denken over de rookgasafvoer. In een pelletkachel ontstaan namelijk rookgassen. Nadat de warmte is overgedragen aan een warmtewisselaar, moeten de rookgassen worden afgevoerd. Er zijn drie mogelijkheden die we graag met je doornemen.
Afvoermogelijkheid 1 – Directe geveldoorvoer
Dit is verreweg de goedkoopste en eenvoudigste optie. Maar let op: deze optie wordt afgeraden! Een slecht onderhouden afvoerbuis vergroot de kans op brand in de pellettank. Om een directe geveldoorvoer te maken, boort een specialistisch bedrijf een gat in de muur en plaatst daarin een dubbelwandige afvoerbuis. De rookgasafvoer wordt aangesloten op de doorvoerbuis. Bij een directe geveldoorvoer is het belangrijk dat de afvoerbuis minimaal 25 centimeter uitsteekt om te voorkomen dat de muur verkleurt door rookgassen.
Heb je een oud model pelletkachel? Dan wordt de temperatuur in de doorvoer te hoog. Nieuwe pelletkachels zijn beter geïsoleerd. Ze zijn hermetisch gesloten, zodat er meer warmte uit de pellets wordt gehaald voordat het rookgas door de pijp gaat. Alsnog is dit niet de beste optie.
Afvoermogelijkheid 2 – Geveldoorvoer op 2 meter hoogte
Deze manier van rookgasafvoer wordt het vaakst gekozen door installateurs en professionals. In de basis wordt dezelfde techniek gebruikt als bij een directe geveldoorvoer. Maar in dit geval wordt de geveldoorvoer op minimaal 2 meter hoog geplaatst. Deze techniek wordt toegepast om het rookgas af te koelen voordat het door de muur gaat, en is daardoor veilig. De afvoer wordt altijd met een hoek van 90 graden aangesloten op de dubbelwandig geïsoleerde buis.
Tip: De afvoer mag nooit beginnen met een bocht. Dit kan voor as-ophoping zorgen. Gebruik daarom altijd een T-stuk.
Afvoermogelijkheid 3 – Gasafvoer via het dak
De meeste mensen kennen een rookgasafvoer via het dak als een schoorsteen of rookkanaal. Als je een bestaand rookkanaal hebt, kan dit misschien worden gebruikt. Laat daarvoor eerst de staat van het rookkanaal beoordelen door een professional. We raden altijd aan om een gemetseld kanaal te voorzien van een voering. Hiermee voorkom je condensvorming.
Als je geen bestaand rookkanaal hebt, moet er een kanaal worden aangelegd. Het rookkanaal moet boven het dak uitkomen. Een nieuw rookkanaal kan binnenshuis of buitenshuis worden aangelegd. In beide gevallen wordt een dubbelwandig geïsoleerde buis gebruikt om de rookgassen af te voeren.
Wist je dat een lang afvoerkanaal de oorzaak is van 90% van alle schoorsteenbranden? Dat komt door roetophoping in het afvoerkanaal. Die is namelijk brandbaar. Vandaar dat je regelmatig je schoorsteen moet laten vegen door een professional.