kopen van een bank

Vrijwel ieder huishouden is in het bezit van een bank. Je wilt als je thuis bent immers comfortabel kunnen zitten. Banken zijn er in allerlei soorten en maten, waaronder tweezits- en driezitsmodellen, maar een hoekbank, een modulaire bank of een slaapbank behoort ook tot de mogelijkheden. Waar dien je op te letten bij het kopen van een bank?

Een grote bank of juist een kleiner model?

Het kan lastig zijn om in te schatten hoe een bank tot zijn recht komt in jouw woonkamer. Zorg daarom dat je, voordat je tot aanschaf overgaat, de maten van de beoogde bank weet en deze afmetingen nabootst op de plaats in je huis waar je de bank wilt gaan neerzetten. Zo zie je eenvoudig of de bank de juiste afmetingen heeft of dat een groter of kleiner exemplaar beter tot zijn recht zou komen.

Welk type bank is geschikt?

Welk type bank voor jou de beste optie is, hangt onder andere af van hoe je de bank wilt gaan gebruiken. Wil je er voornamelijk op relaxen of geef je er juist de voorkeur aan om rechtop te zitten? Houd je van zacht of juist van stevig? Als je de bank ook wilt gebruiken om op te liggen, dan is een hoekbank een goede keuze. Ook de samenstelling van je gezin speelt een rol in het kiezen van een bank. Als je alleen op een kamer woont, dan zou een slaapbank ideaal zijn. Je bespaart namelijk ruimte, doordat je niet een bank én een bed in de kamer hoeft neer te zetten. Alleenstaanden hebben misschien voldoende aan een tweezitter en mensen die met meer dan twee zijn, kunnen kiezen voor een driezitsbank of een combinatie van een driezitsbank en een tweezitsbank.

De kleur van je bankstel

Kleur is een kwestie van persoonlijke smaak. Toch is het handig om er rekening mee te houden dat felle kleuren of patronen kunnen gaan vervelen. Als je je muren wilt verven of andere meubelstukken gaat kopen, past je bank dan nog wel bij de rest van je interieur? Gaan voor een neutrale kleur is dan een veiligere keuze. Als je toch een bank als blikvanger wilt, dan zou je kunnen kiezen voor trendy bankhoezen. Zo kun je regelmatig je bank een ander uiterlijk geven, zonder direct een andere te hoeven kopen. Als je ook de samenstelling van je bank zo nu en dan wilt veranderen, dan kun je voor een modulaire bank kiezen. De losse elementen kun je op verschillende manieren neerzetten, zodat je ook de vorm van je bank kunt veranderen.

Welk materiaal kies je?

Gezinnen met kleinere kinderen doen er goed aan om bijvoorbeeld voor mooie leren driezitsbanken te kiezen. Driezitsbanken bieden plaats voor meerdere mensen en leer is zeer slijtvast. Ook is een leren bank makkelijker te reinigen dan een stoffen bank, zodat er geen probleem is als een van de kinderen iets morst. Als je voorkeur toch naar stof uitgaat, dan zou je afneembare, wasbare hoezen kunnen overwegen. Die kun je als ze vies zijn in de wasmachine doen en ze zijn weer als nieuw.