serverkast

Wanneer er online gezocht wordt naar een serverkast kun je in aanraking komen met verschillende benamingen. Een serverkast wordt ook wel een patchkast, 19 inch rack, server rack of computer kabinet genoemd. Allen hebben dezelfde functie namelijk het centraal opbergen van diverse netwerkapparatuur. Een serverkast is dan ook het hart van de organisatie met betrekking tot het netwerk. 

Een serverkast voor ieder netwerk

Er zijn diverse netwerken te onderscheiden. Kleine netwerken ook wel bekend als een thuisnetwerk. Middelgrote netwerken waarbij er veelal meerdere aansluitpunten en een server benodigd is en grote netwerken. Voor ieder netwerk is er een geschikte serverkast beschikbaar. Een wandkast of een 10 inch patchkast kan uitermate geschikt zijn voor een thuisnetwerk. Waarbij een mini patchkast of een grote wandkast de oplossing biedt voor een middel netwerk is een staande serverkast dé oplossing voor grote netwerken. 

Een serverkast; veilig, gestructureerd en efficiënt

Ieder netwerk begint bij een router met een aantal kabels die ervoor zorgen dat diverse apparatuur toegang hebben tot het internet. Daarnaast kan een netwerk uitgebreid worden met switches, UPS-en en servers. 

Het is van uitermate belang dat netwerkapparatuur te allen tijde blijft draaien. Op deze manier kan er 24 uur per dag gebruik gemaakt worden van het netwerk. Ook zal er regelmatig een back-up opgeslagen worden. De grootste nachtmerrie van iedere bedrijf is dat het netwerk verbinding verliest met als gevolg dat werknemers niet meer kunnen werken en toegang tot belangrijke bestanden niet meer mogelijk is. 

Naast de wens om altijd toegang te hebben tot het netwerk is het netwerkapparatuur die dit mogelijk maakt ook erg kostbaar. Door alles met betrekking tot het netwerk centraal op te bergen in een serverkast kan alles veilig, gestructureerd en efficiënt geïnstalleerd worden, met als gevolg dat onderhoud en uitbreiding binnen het netwerk eenvoudig mogelijk is. Daarnaast is een serverkast voorzien van sloten bij de voordeur, achterdeur en zijpanelen. Dit biedt de mogelijkheid om alleen toegang tot de serverkast te geven aan de juiste personen.