Er wordt steeds meer over duurzaam leven gesproken. Duurzaam is nu eenmaal helemaal in! We merken tevens dat er steeds meer vraag is naar duurzame woningen en veel mensen kiezen ervoor om hun woning duurzaam te laten bouwen. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Simpel gezegd wordt er met een duurzame verbouwing rekening gehouden met de belasting op het milieu. Bijvoorbeeld door het gebruik van milieuvriendelijke materialen met een lange levensduur. Ook wordt er rekening gehouden met de effecten op de woning zelf. Is het voor de bewoner bijvoorbeeld nodig om continue te stoken of is de isolatie zo sterk dat de warmte het huis niet kan verlaten? Natuurlijk kan je energie vergelijken bij Independer om, ondanks de hoge stookkosten, goedkoper uit te zijn, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn? Met een duurzame woning draag je niet alleen bij aan het behouden van ons milieu, maar je voelt het ook in je portemonnee!

Voordelen duurzaam bouwen

  • Duurzaam bouwen kan bijdragen aan een betere gezondheid. Ben je in je huidige woning continue verkouden? Heb je last van allergieën, hoofdpijn of lusteloosheid? Loop je de huisarts plat maar kunnen ze niks vinden om je klachten te verklaren? Grote kans dat deze klachten op zullen houden bij een duurzame woning. Veel mensen ondervinden klachten door een vervuilde lucht binnenshuis. In een slecht geïsoleerd huis kan deze lucht zelfs 4 keer vuiler zijn dan de lucht buiten. Een kenmerk van een duurzame woning is dat er veel aandacht wordt besteedt aan isolatie. Dit vermindert de stookkosten en verbetert je gezondheid. Een win-win situatie dus!

  • Een duurzame woning is erg waardevol op de huizenmarkt. Zeker nu de vraag naar deze woningen naar verwachting alleen maar gaat toenemen de komende jaren. De kans is dan ook groot dat je, mocht je het huis verkopen, hier altijd winst op zal maken.

  • Een duurzame woning is erg gunstig voor je portemonnee. Door een verbeterde isolatie liggen je stookkosten een stuk lager. Daarnaast is het huis vrijwel onderhoudsvrij doordat er materialen worden gebruikt met een lange levensduur, hierdoor wordt het milieu minder belast en kost het jou op langer termijn ook minder.

Tips duurzaam bouwen

Wil je zelf duurzaam gaan bouwen en ben je benieuwd wat je beter wel en niet kunt doen? Wij hebben alle tips voor jou op een rijtje gezet.

  • Zorg dat je tijdens het ontwerpen van de woning al rekening houdt met het materiaalgebruik. Bedenk dat ze over een lange levensduur moeten beschikken om het milieu zo min mogelijk te belasten.

  • Ben je slechts de ontwerper en kunnen de bewoners zelf nog wat dingetjes aanpassen? Houd hier dan rekening mee in je ontwerp. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn.

  • Denk ook aan het moment dat de bewoners hun woning gaan betreden. Duurzaam bouwen betekent ook dat je rekening houdt met de tijd nadat de woning wordt opgeleverd. Is de woning ook milieuvriendelijk als er mensen in wonen? Zien we bijvoorbeeld verschil in de energiekosten?

  • Gebruik enkel milieuvriendelijke materialen en technieken.