Tijdens een verbouwing komen er vaak al genoeg kosten aan. Als je dan ook nog eens een nieuw interieur wilt aanschaffen, zullen de kosten nog verder in de papieren lopen. Ben je zelf erg handig en wil je je interieur wat meer karakter geven? Dan heb je er misschien wel eens over nagedacht zelf je meubels te maken. Anno 2018 is het helemaal in om zelf kasten, speelgoedkisten en zelfs tuinsets te maken. Als je enorm handig bent en er veel plezier in beleeft, is het zelfs mogelijk om vrijwel alle meubels zelf te maken. De meeste doe-het-zelvers maken hun eigen meubels met houtsoorten. Om dit hout op de juiste manier te bewerken is het handig als je over enkele gereedschappen beschikt. De decoupeerzaag behoort misschien wel tot de belangrijkste gereedschappen tijdens het bewerken van hout. Toch is het voor niet heel veel mensen duidelijk wat een Makita decoupeerzaag eigenlijk precies doet en hoe dit werkt. Geen probleem! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het gebruik van een decoupeerzaag. Het maken van meubels is nog nooit zo gemakkelijk geweest!
Wat is een decoupeerzaag?
Allereerst is het uiteraard belangrijk om te begrijpen wat een decoupeerzaag precies is. Simpel gezegd is een decoupeerzaag een elektrische zaag die in flexibele vormen kan zagen. Denk maar aan hoe je vroeger houtvormen uit moest zagen met een klein handzaagje op school. Een decoupeerzaag is eigenlijk de elektrische variant van dat kleine handzaagje. Zo maak je gemakkelijk figuren of kan je hoeken afronden. Vooral het afronden van hoeken is enorm handig bij het maken van eigen meubels, maar ook figuurzagen kan van pas komen. Teken bijvoorbeeld Disney figuren uit op hout en zaag deze tot in perfectie uit. Vervolgens kun je ze verven en ophangen in de kinderkamer. Een zeer goedkope en creatieve manier van decoreren, en de kinderen zullen het geweldig vinden!
Hoe werkt een decoupeerzaag?
Bij een decoupeerzaag zit het zaagje in het midden van het voetstuk. Hierdoor kun je het voetstuk gemakkelijk plat op het oppervlakte houden. Dit maakt het uitzagen van vormpjes een stuk makkelijker. Vervolgens zal het zaagje, zodra je de decoupeerzaag aanzet, zachtjes op en neer bewegen voor de zaagbeweging. Het afstellen van de decoupeerzaag is van essentieel belang voor een optimaal resultaat bij het maken van meubels. In het begin kan dat best lastig zijn, maar als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, zal je merken dat het steeds makkelijker gaat en je het uiteindelijk uit gewoonte doet. Allereerst is het belangrijk om de snelheid te verstellen. Over het algemeen geldt dat hoe harder het materiaal, hoe zachter de versnelling moet staan. Als je langzamer te werk gaat, zal je merken dat je meer grip hebt en daardoor ook preciezer te werk kunt gaan. Bij grof materiaal kun je ook kiezen voor de pendelstand. Let op: deze stand zit niet op elke decoupeerzaag. Bij de pendelstand beweegt het zaagje niet alleen op en neer, maar gaat hij ook naar voren. Hierdoor werk je sneller. Gebruik deze stand beslist niet op zachter materiaal, want dan kunnen er gemene splinters aan de onderkant vormen en dat wil je niet hebben voor je meubels.