schoolplein ideeen

Lekker rennen en klimmen is voor kinderen natuurlijk fantastisch. Daarnaast is het belangrijk om in de natuur te zijn. Een natuurlijke speeltuin is dan ideaal. En het is ook nog eens goed om op die manier een speeltijd te maken. Kinderen maakt het verder niet uit, zolang ze maar kunnen klimmen, rennen, bouwen en dingen kunnen ontdekken. Op zoek naar schoolplein idee├źn? Dan is een natuurlijke speeltuin ook zeker het overwegen waard!

Een natuurlijke speeltuin

Wat is dat nou eigenlijk, een natuurlijke speeltuin of natuurspeeltuin? Wij zien dat als een speelomgeving waar kinderen zich kunnen uitleven, die is samengesteld met natuurlijke elementen. Hierbij wordt dus gekeken naar het ontwerp van de speeltoestellen, waarbij zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke dingen. Daarnaast wordt er gekeken naar de omgeving, waarop de speeltuin zoveel mogelijk moet aansluiten. Natuurlijk wordt er gelet op welke houtsoorten bijvoorbeeld het meest duurzaam zijn, en op veiligheid voor de kinderen.

Een natuurspeeltuin realiseren

Wanneer er een natuurlijke speeltuin wordt gerealiseerd wordt er eerst gekeken naar natuurlijke elementen die eventueel opnieuw gebruikt kunnen worden, en daarnaast naar welke elementen goed aansluiten op de omgeving. Hierbij wordt er in veel gevallen gebruik gemaakt van hout, omdat dit het natuurlijke element vaak accentueert. Daarnaast kan dit op een duurzame manier worden gebruikt. Voorbeelden van houten elementen in een natuurlijke speeltuin zijn een omgevallen boom, een boom met een klimelement of stappalen van boomstammen. 

Veilig spelen in een natuurlijke speeltuin

Het is voor kinderen super belangrijk om lekker te kunnen spelen, zowel voor het sociale als fysieke aspect. Het is dan natuurlijk wel heel belangrijk dat dit op een verantwoorde en veilige manier kan. Daarom worden veel speeltoestellen voorzien van een certificaat, zodat de veiligheid van kinderen kan worden gewaarborgd. Op deze manier kan elk kind genieten van de mogelijkheden van een natuurlijke speeltuin, en kunnen ouders hun kinderen hier met een gerust hart laten spelen. 

Hoe ziet zo’n natuurlijke speeltuin er dan uit?

Een natuurlijke speeltuin klinkt leuk en interessant, maar wat is het nou eigenlijk precies. Een precieze omschrijving is lastig te geven, omdat er uiteenlopende vormen zijn. Een speeltuin die vrijwel alleen maar is gemaakt van natuurlijke materialen kun je onder deze categorie scharen, maar ook een speeltuin die heel erg inspeelt op het thema van de natuur in de omgeving. 

In elk geval wordt er bij natuurlijke speeltuinen gekeken naar duurzaamheid en de omgeving. Daarnaast wordt er vaak aandacht besteed aan het verhaal om de speeltuin heen. Daarom wordt er altijd getracht om de speeltuin zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de omgeving. Vaak wil dit ook zeggen dat er dus hout wordt gebruikt. In de praktijk zijn er vele verschillende natuurlijke speeltuinen. Denk aan speeltorens, hindernisbanen, complete speelhuizen, hindernisbanen, creatieve gebieden, zand- en waterspeeltuinen, schommels van natuurlijk materiaal en nog veel meer. Mogelijkheden te over! 

Wanneer je interesse hebt in de mogelijkheden kun je op internet veel informatie vinden. Daarna is het aanvragen van een offerte of vrijblijvend gesprek de volgende stap, zodat je zelf kunt zien wat er allemaal mogelijk is.