zelf hout beitsen

Beitsen voor mooi en duurzaam hout

Het beitsen van hout is een relatief eenvoudige klus die ervoor zorgt dat houten oppervlakten er mooi en strak uit komen te zien. Tevens zorgt zelf houtwerk beitsen ervoor dat het hout daarna goed bestand is tegen uiteenlopende weersomstandigheden en/of temperatuurschommelingen. Beitsen maakt hout vochtregulerend en duurzaam, waardoor het langer meegaat. Maar hoe pak je het beitsen van hout effici├źnt aan? Met het beitsen stappenplan hieronder is zelf houtwerk beitsen makkelijker dan ooit. Succes!

1. Bereid je goed voor: benodigde materialen

Voordat je begint is een eerste aandachtspunt in het beitsen stappenplan dat je een goede beits gekocht hebt, in de juiste kleur. Zorg verder voor een kwaliteitskwast of verfroller. Beter is het te kiezen voor een goed merk, waarvan de kwastharen niet losraken tijdens het beitsen. Regel verder goed schuurpapier, een verfbakje en folie en tape om de ruimte waarin je werkt goed af te schermen tegen verfspatten. Heb je dit allemaal geregeld, dan kun je beginnen met zelf houtwerk beitsen.

2. Haal schroeven, scharnieren en dergelijke weg

Voordat je begint met beitsen is het verstandig om scharnieren, schroeven en handvatten los te schroeven, voor een mooier eindresultaat. Wanneer je deze onderdelen niet goed los krijgt, kun je ze ook goed aftapen.

3. Schuren en schoonmaken

Schuur het houtoppervlakte hierna goed op, zeker als het materiaal al eerder is geverfd. Probeer dusdanig te schuren dat het oude houtoppervlakte met zijn houtstructuren weer zichtbaar wordt. Zorg ervoor dat je de houtstof hierna goed verwijderd, door de stof weg te vegen. Daarna kun je het hout met een speciale houtreiniger of met een sopje met een allesreiniger erin, grondig schoonmaken en ontvetten. De voorbereidingsfase in het beitsen stappenplan is hiermee afgerond en het beitsen kan beginnen!

4. Je kunt beginnen met beitsen!

Als het hout goed droog is, kun je beginnen met het beitsen. Pak de gekleurde, dekkende of transparante beits en verwijder de deksel. Het is aan te reden om de beits voor gebruik met een roerstok goed te mengen, zodat de beits de juiste samenstelling en structuur heeft. Breng een eerste laag aan met de kwast of roller. Zorg ervoor dat de beits goed verspreid aangebracht wordt en dat je beitsdruppels goed wegwerkt. Hierna kun je de eerste laag het beste een dag, dus 24 uur, goed laten drogen.

5. Een tweede of derde laag beits

Vervolgens kun je het hout, na licht opschuren, een tweede beitslaag geven. Bij onbewerkt hout is een derde beitslaag soms nodig. Hierna laat je de verf opdrogen en is de beitsklus afgerond!