Een verbouwing zorgt voor een hoop stress en ongemakken. Het eindresultaat is het waard, maar toch is de periode van de verbouwing altijd lastig. Het geld gaat snel op, dingen lopen niet zoals gepland en je zal een hoop geduld moeten hebben. Er lopen vreemde mensen in je huis, er is herrie en soms raak je het overzicht kwijt. Hoe overleef je de chaotische periode van een verbouwing?

Geef klussen uit handen

De eerste belangrijke tip die we je kunnen geven is dat je dingen uit handen moet geven. Het is logisch dat je geld wilt besparen door bepaalde dingen zelf te doen en dat je zelf ook iets wilt bijdragen aan je huis, maar dit kost ook een hoop stress en frustraties. Het uit handen geven van klussen is misschien iets prijziger, maar het gebeurt dan misschien wel netter en sneller. Bedenk je goed in welke klussen jij zelf goed bent en welke dingen je beter door anderen kunt laten doen. Het zou zonde zijn als je zelf iets gaat proberen, dit mislukt en experts vervolgens nog langer bezig zijn met het herstellen van deze klus. Als je iets zelf gaat doen, zorg er dan voor dat je de planning van de overige verbouwing niet in de weg staat. Als je op zoek bent naar een betrouwbaar en vakkundig timmer- en aannemersbedrijf voor jouw verbouwing en naar iemand die het klussen voor je doet, neem dan een kijkje bij Rudy Vermeeren.

Plan goed en houd je administratie bij

Zonder goede planning en organisatie loopt een verbouwing sowieso in de soep. Daarom is het belangrijk dat je een manier verzint om afspraken en papierwerk bij te houden en dat je een duidelijke planning maakt. Qua administratie is het van belang dat je een systeem ontwikkelt dat handig is voor jou. Verzin een manier om alle offertes, telefoonnummers, rekeningen etcetera te ordenen. Dit neemt erg veel stress en zoekwerk weg. Qua planning is het belangrijk dat je rekening houdt met uitloop. Afspraken kunnen uitlopen, onderdelen kunnen niet op voorraad zijn en leveringen kunnen vertragen. Houd daarom altijd wat ruimte in je planning over. Ook qua budget is dit belangrijk. Er zijn altijd onverwachte kosten bij een verbouwing. Je kan hier beter teveel dan te weinig voor uittrekken.

Behandel de vakmannen goed

Ook niet onbelangrijk; geef de vakmannen de ruimte om hun werk goed te kunnen doen en bied ze regelmatig een kopje koffie en iets lekkers aan. Werk van professionals wordt er vaak niet beter op wanneer ze continue op de vingers worden gekeken. Zorg voor voldoende ruimte zodat ze hun werk georganiseerd en goed kunnen uitvoeren. Een kopje koffie wordt altijd gewaardeerd, is een kleine moeite en is tegelijkertijd een goed moment om de vorderingen te bespreken.