Als heftruckchauffeur zit je soms uren achter elkaar in je heftruck en je stapt op een dag 20 keer in en uit. Als je geen goede houding aanneemt, niet af en toe rust en je stoel niet goed afstelt kan dit funest zijn voor je gezondheid. Het is erg belangrijk dat je hier goed op let. Daarom zijn hier een aantal gezondheidstips voor heftruckchauffeurs.


Stoel goed afstellen

Niet iedere chauffeur heeft zijn eigen heftruck en iedere chauffeur is anders. Daarom is het belangrijk dat je de stoel van de heftruck van tevoren goed afstelt op jouw lichaam. Zorg ervoor dat je met je voeten makkelijk bij de pedalen kunt en controleer de vering. Zorg er ook voor dat je een rechte houding aanneemt tijdens het zitten. Kijk uit voor je nek. Wanneer het gaat om hoge lading ben je snel geneigd om je nek helemaal omhoog te draaien. Klap in plaats hiervan je stoel naar achteren. Dit is minder belastend voor je lichaam.

Goed uitstappen

Veel heftruckchauffeurs stappen uit de heftruck alsof ze een trap aflopen, namelijk met het gezicht naar voren. Dit is enorm belastend voor je knieën, want van de laatste trede moet je springen. Stap daarom andersom uit, alsof je naar beneden klimt via een ladder. Ook slecht voor de knieën is het bedienen van pedalen met het puntje van je schoen. Je draait dan namelijk met je knie en dit is niet goed.

Vergeet niet te wandelen en te pauzeren

Neem regelmatig even een korte rustpauze om een rondje te lopen en je hoofd even leeg te maken. De hele dag zitten is niet goed voor je, een korte wandeling is dus altijd bevorderlijk. Probeer ook tijdens de lunchpauze zo min mogelijk te gaan zitten, je zit al de hele dag. Zorg dat je altijd uitgerust aan het werk gaat en niet oververmoeid achter het stuur kruipt. Je bestuurt een voertuig en je wilt geen ongelukken veroorzaken door slaaptekort.  

Niet alleen de heftruckchauffeur moet gezond zijn en blijven, ook de heftruck zelf moet te allen tijde in goede staat zijn wil het veilig zijn om ermee te rijden. Het is daarom belangrijk dat je een heftruck aanschaft die in goede staat is en die regelmatig wordt gecontroleerd. Ben je hiernaar op zoek, dan ben je bij AG Trucks aan het juiste adres. Zo kan iedereen altijd veilig en gezond aan het werk gaan.