Ben je op zoek naar meer ruimte in huis of wil je in alle seizoenen van je tuin genieten, maar dan wel warm? Dan biedt een serre uitkomst. Er zijn twee soorten serres: de tuinserre en een woonserre. Kom er in dit artikel achter wat het verschil is, welke het beste bij jouw wensen past.

De tuinserre

De tuinserre wordt tegen je woning geplaatst, waarbij de buitenmuur behouden blijft. Kortom je hebt geen sloopwerk, alleen bouwwerk. Laat bijvoorbeeld een prefab serre plaatsen, dit is de voordeligste optie voor een serre. Je vergroot in dit geval dus niet direct je benedenverdieping, maar creëert wel een extra kamer, waar lekker ontspannen kan worden met de tuin als prachtig uitzicht. Omdat de tuinserre geen onderdeel is van de bestaande woning, kan je voor goedkopere materialen kiezen zoals standaard dubbel glas etc., isolatie is nu niet een vereiste. Bedenk van te voren goed wanneer en hoe je gebruik wil maken van je tuinserre.

De woonserre

De woonserre is wel een verlengde van je benedenverdieping, waarbij de buitenmuur doorbroken wordt. Kortom, je vergroot je woonruimte, bijvoorbeeld je keuken of woonkamer. De woonserre is onderdeel van je woning, daarom zijn goede materialen en goede isolatie belangrijk om je wooncomfort hoog te houden en je energierekening laag. Kies bijvoorbeeld voor hr++ glas in je woonserre. Mooi bij een woonserre is om te kiezen voor openslaande deuren zodat je zomers zo lekker je tuin in loopt.

De vergelijking

Als we de twee type serre tegen elkaar afzetten krijgen we het volgende beeld:

 

Tuinserre Woonserre
Tegen het huis aan/los in de tuin Onderdeel van het huis
Geen sloopwerk van buitenmuur Wel sloopwerk buitenmuur
Creëert een nieuwe kamer Creëert meer ruimte bij de bestaande ruimte
Is goedkoper dan een woonserre Is duurder dan een tuinserre

De kosten

Serre kosten lopen zeer uiteen, afhankelijk van je wensen, de materialen, soorten deuren en ramen en uiteraard verschillen de prijzen per specialist. Wat altijd slim is om te doen is serre offertes aanvragen om diverse specialisten met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je een serre voor de beste prijs-kwaliteitverhouding laat plaatsen.