Verschillende soorten boormachines

In de gereedschapscollectie van een professionele of hobby-klusser mag zeker een gereedschapsartikel niet ontbreken. Dat is natuurlijk de boormachine, die je bij veel klussen nodig bent. Boormachines zijn er echter in verschillende soorten en maten op de markt te verkrijgen. Elk klus is namelijk niet gelijk en niet alle boormachines kunnen elke specifieke klus aan. Voor het zwaardere werk gebruik je bijvoorbeeld een klopboormachine, maar een schroefboor is meer geschikt voor specifiekere klussen. Ook kun je gebruik maken van een hamerboormachine of een accuboormachine.

klopboormachine

Klopboormachines geschikt voor het zwaardere werk

De klopboormachine is uitermate geschikt voor het zwaardere werk en met de klopboorfunctie boort de machine zich eenvoudig door het beton heen. Met krachtige slagen beweegt de boor heen en weer in de lengte van de boor. Deze beweging, die ook wel hamerbeweging wordt genoemd, zorgt ervoor dat het materiaal wordt verpulverd waarbij de rotatie ervoor zorgt dat het materiaal wordt afgevoerd. De boormachine beschikt continu over hetzelfde vermogen met een hoge toerental. Als je gebruik maakt van klopboormachines dan dien je wel te beschikken over een 220V stopcontact. De klopboormachine is uitstekend te gebruiken voor in huis en de tuin.

vHamerboormachines voor extreem zware klussen

Wie echt zware klussen moet uitvoeren zoals het beitelen en boren in beton kan het beste gebruik maken van de hamerboormachine. Grote voordeel aan deze boormachines is dat deze beschikken over een elektro pneumatische hamerfunctie, die ervoor zorgt dat de boor voorwaarts beweegt in het materiaal. De hamerboormachine is dan ook een stuk krachtiger dan een gewone boormachine en boort zich bijvoorbeeld ook veel makkelijker door steen heen.

tafelboormachine

Nauwkeurig boren met de tafelboormachine

De tafelboormachine kom je vaak tegen op een werkbank of tafel. Deze zijn vaak gemonteerd aan een kolom waarbij het werkstuk op de spantafel ligt. Groot voordeel van deze boormachines is dat je perfect recht kunt boren. Werkstukken kunnen bovendien nog eens vastgeklemd worden. Ideaal voor het boren van schroefdraadgaten en het plaatsen van pennen. De kolomboormachine is een grotere variant van de tafelboormachine en staat op de grond. Deze boormachines zijn ideaal geschikt voor grotere werkstukken.

accuboormachine

Ruime keuze in accuboormachines

Voor het kiezen van een juiste accuboormachine zijn een aantal factoren van belang. Dit heeft onder andere te maken met de klussen die je wil uitvoeren en hoe lang en vaak je de boormachine wil gebruiken. Maar de ene accuboormachine is ook sterker dan de andere en dat heeft weer met het aantal volt te maken. Als je bijvoorbeeld alleen maar hoeft te schroeven dan kan een 12 of 14 volts boormachine genoeg zijn. Voor zwaardere klussen is een 18 volt een betere keuze, gezien deze een krachtigere motor heeft. Zo is er voor elke klus wel een geschikte boormachine te vinden.