Een hogedrukreiniger is ontzettend handig voor het grondig reinigen van terrassen, tuinmeubels, auto, of elk ander oppervlak dat sterk verontreinigd is. Met een hogedrukreiniger is het mogelijk om vuil te verwijderen tijdens je tuinverbouwing waar je anders uren mee bezig bent om weg te schrobben. Het bespaart je dus enorm veel tijd en inspanning. Wil je een hogedrukreiniger kopen? Dan zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Het zou namelijk jammer zijn als je een hogedrukreiniger aanschaft dat niet voldoet aan jouw behoeftes.

Werkdruk

De werkdruk, ook wel de waterdruk is misschien wel het belangrijkste waar je op moet letten bij aankoop van een hogedrukreiniger. De waterdruk geeft aan hoe krachtig de de straal is die uit de hogedrukreiniger wordt gespoten. Hoe krachtiger de straal, des te beter is een oppervlak schoon te maken. De werkdruk wordt altijd weergegeven in ‘bar’. De goedkoopste hogedrukreinigers hebben een werkdruk van tussen de 100 en 120 bar. Dit is al voldoende voor thuisgebruik om terrassen of auto’s te reinigen. Voor echt aangekoekt vuil is een hogere werkdruk vanaf 120 tot 140 bar nodig. Dit zijn meestal wat duurdere hogedrukreinigers.

Wateropbrengst

De wateropbrengst geeft het aantal liters water de hogedrukreiniger per uur verbruikt. Hoe hoger de wateropbrengst is, des te hoger is het reinigend vermogen van de hogedrukreiniger. Voor basiswerkzaamheden thuis is een wateropbrengst tot 500 liter ruim voldoende.

Reinigingsmiddelentank

Voor een terras en een auto is het handig als je gebruik kunt maken van een ruime hoeveelheid reinigingsmiddel. Dit kan door een middel op het oppervlak te spuiten,maar nog handiger is het als het reinigingsmiddel met het water uit de hogedrukreiniger wordt gespoten. Hiervoor moet de hogedrukreiniger wel voorzien zijn van een reinigingsmiddelentank. Dit is bij lang alle hogedrukreinigers niet het geval. Wil je deze optie hebben, dan moet je hier extra alert op zijn en betaal je ook iets meer.

Extra accessoires

Standaard zijn de meeste hogedrukreinigers voorzien van een spuitlans. Dit is een opzetstuk waar het water roterend en in een punt wordt uitgespoten voor precisiewerk. Verder zitten er bij de meeste hogedrukreinigers een patiocleaner. Dit is een terrasreiniger met borstels die het terras goed schrobt en ervoor zorgt dat het water niet alle kanten op spat. Optioneel zijn er nog onderdelen verkrijgbaar zoals een wasborstel voor de auto of een slang om riolen schoon te spuiten.