Het komt in de praktijk regelmatig voor dat een of meerdere werktafels besteld moeten worden. Nu kun je je afvragen wat voor een hoogte moet het werkblad hebben? Voor het bepalen van de hoogte moet je weten waarvoor de werktafel gebruikt gaan worden. De hoogte is afhankelijk van de aard van het werk. Moet het werk staand worden uitgevoerd, een zit-sta werkplek zijn, voor zittend licht werk of voor het uitoefenen van precisie werk. Dat zijn factoren waar je bij de bestelling van een werkbank rekening mee moet houden.
Staand werken
Deze manier van werken is geschikt voor zwaar werk wat eventueel ook mobiel is. Daarvoor zou je dus een instelbare workmate kunnen aanschaffen of een inklapbare werkbank. De werkbanken kunnen gemakkelijk meegenomen worden naar een andere plaats. Hierbij is het de bedoeling dat je de werkhoogte zo instelt dat de handen ongeveer 10cm onder de elle bogen komen.
Zit-sta werkplek
Bij zit-sta werkzaamheden is de hoogte in staande toestand maatgevend. Het zitten moet plaatsvinden op een stoel met een goede zithouding met voetsteunen.
Zittend werken
Bij precisie werkzaamheden geniet het zitten de voorkeur. De beste hoogte voor het werktafelblad is hierbij 5cm onder de elle bogen. Je moet er bij een dergelijke werkplek rekening mee houden dat je voldoende ruimte hebt voor je benen.

Werkbanken

De keus voor werkbanken is groot. Zo kun je een instelbare werkbank aanschaffen of een mobiele werkbank. Ook is het mogelijk een lichte werkbank te nemen waarbij over het algemeen staand wordt gewerkt. Hier kun je denken aan een instelbare workmate of een inklapbare werkbank. Daarbij zijn de inklapbare werkbanken en instelbare workmates mobiel. Je kunt een mobiele werkbank gemakkelijk overal mee naar toe nemen.
Een instelbare werkbank is ideaal, omdat hij door meerdere personen gebruikt kan worden. Is de persoon, die aan de werkbank moet werken, groot dan kun je het werkblad hoger stellen. Vaak is de totale verstelbare hoogte 20 cm.

Ergonomische houding

Als werkgever is het belangrijk dat de werknemers ergonomisch kunnen werken. Het ergonomisch inrichten van een werkplaats wordt gedaan vanuit het oogpunt van het verrichten van de arbeid met de juiste lichaamshouding. Dat kun je ook thuis bereiken wanneer je werkzaamheden moet uitvoeren door een werkbank te nemen die voor wat betreft de hoogte instelbaar is. Daarvan zal men in de praktijk het meest gebruik van maken.