Het schilderen van kozijnen is een terugkomend ritueel. Wanneer we naar de buitenkozijnen kijken, krijgen deze gedurende het hele jaar veel te verduren. De kozijnen van buiten worden het hele jaar blootgesteld aan zonlicht, neerslag, vervuiling, insecten, vorst en zand. Door al deze oorzaken verliezen de buitenkozijnen de natuurlijke glans van de verf, maar ook de kleur. Het is belangrijk dat de kozijnen met een vaste regelmaat worden schoongemaakt. Dat schoonmaken van de kozijnen moet zeker jaarlijks geschieden. Dat zal de levensduur van de kozijnen verlengen. Toch moeten de houten kozijnen met een regelmaat onderhouden worden door ze te schilderen.

Kozijnen verven

Bij buitenkozijnen is het verstandig ze bij te houden met schilderen. Voor zachthouten kozijnen is het raadzaam dat om de twee jaar te doen en bij hard houtenkozijnen om de vijf jaar. Kozijnen verven moet je dus echt goed bijhouden om ervoor te zorgen dat ze lang mee kunnen gaan. Kozijnen verven zal je vaker buiten moeten herhalen dan binnen. Door het verven van je kozijnen zal je ook houtrot voorkomen. Het hoort bij het huis onderhoud. Indien je bij het huis onderhoud ziet dat kozijnen gebreken hebben is het belangrijk dat op te lossen. Wanneer er houtrot aanwezig is, is het verven van je kozijnen niet voldoende. Je zal dan eerst de slechte plekken moeten bewerken. Is het kozijn ernstig aangetast door houtrot is het verstandig het kozijn te vervangen. Zo kunt u een lekkage voorkomen.
Het schilderen van binnen kozijnen is niet zo vaak nodig dan van de buitenkozijnen. Bij binnen kozijnen zal je ze vooral schilderen als ze beschadigd zijn.

Voorbereiding

Voordat je overgaat tot schilderen is het belangrijk dat je de juiste producten hebt die je nodig zal hebben. Hierbij kun je denken aan ammoniak, spons, doek, schuurpapier, stofborstel, afplaktape, grondlak en lak.

Verfsoort

Voor het schilderen buiten wordt alkydverf gebruikt. Het beste daarbij is hoogglans omdat deze verf beter tegen de weersomstandigheden kan. Deze verf heeft een hoge concentratie oplosmiddel wat niet goed voor het milieu is. Om de verf te verdunnen gebruik je voor de buitenverf terpentine. Voor binnen wordt er verf gebruikt op waterbasis. Neem een verfsoort die dampdoorlatend en elastisch is. De verf moet de werking van het hout kunnen opvangen.