Met een goede kruipruimte isolatie kan je grote problemen voorkomen. Er kunnen namelijk grote problemen ontstaan als je kruipruimte erg vochtig is. Het vocht probleem kan schade veroorzaken aan je woning maar is ook slecht voor je gezondheid. Met een vloerisolatie kan dit makkelijk verholpen worden. De kosten om je vloer te isoleren zijn namelijk veel lager dan wanneer je de vloer moet vernieuwen omdat de balken verrot zijn.

Oorzaken van een vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte ontstaan vaak wanneer je huis niet goed geventileerd kan worden. Slechte ventilatie is niet de enige reden voor een vochtige kruipruimte. Andere oorzaken voor een vochtige woning zijn:

  • Optrekkend vocht

Dit komt door een hoge waterstand in je kruipruimte. Als je het metselwerk dit water op gaat zuigen krijg je dit te zien aan de binnenkant van je woning. Zo kunnen er grote vochtplekken op de muur ontstaan. Wanneer dit vocht lang aanwezig blijft kan het ervoor zorgen dat de muren gaan schimmelen.

  • Koudebruggen

Dit ontstaat wanneer warme lucht direct in aanraking komt met koude materialen. Omdat de warme lucht snel afkoelt ontstaan er druppels. Dit vocht verzamelt zich op het koude oppervlakte.

  • Condens

Condens ontstaat tijdens het koken of een douchbeurt. Wanneer dit niet weg kan gaat het vocht zich op koude plekken verzamelen. Condens ontstaan ook in de kruipruimte, als je de kachel aanzet gaat het water verdampen. Dit vocht gaat zich ook verzamelen aan de onderkant van je vloer. Dit zorgt ervoor dat de vloer heel koud aan gaat voelen. Door de vochtige kruipruimte kunnen de houten balken gaan rotten. Voor ongedierte is een vochtige kruipruimte een goed leefomgeving.

  • Lekkage

Als het vocht in je kruipruimte steeds meer wordt kan dit ook veroorzaakt worden door een lekkage.

Merkt u dat het vochtprobleem veroorzaakt worden door een van de bovengenoemde oorzaken. Een vloer of kruipruimte isolatie kan hier een goede oplossing voor zijn.

Kruipruimte isoleren

Zoals u heeft kunnen lezen kan een vochtprobleem op veel manieren ontstaan. Condensvorming en water in je kruipruimte zijn de grootste oorzaken. Deze twee problemen zijn gemakkelijk op te lossen met een kruipruimte isolatie. Door de isolatie kan het vocht zich niet meer verzamelen aan de onderkant van je vloer maar verzamelt het zich onder de isolatie. Er ontstaat een gedeelte droge lucht die veel makkelijker te verwarmen is. U zal geen last meer hebben van koude voeten. De isolatie heeft u nog een aantal voordelen te bieden.

  • Geen last meer van optrekkend vocht
  • Droge lucht in de kruipruimte
  • Warm huis
  • Energiebesparing
  • Beter voor de gezondheid

De luchtvochtigheid in je woning zal een heel stuk dalen na het aanbrengen van vloerisolatie. Omdat droge lucht veel makkelijker te verwarmen is zal het een stuk behaaglijker worden in huis. Je hebt minder gas nodig om je woning lekker warm te maken zo bespaar je kosten op de energierekening. Een hoge luchtvochtigheid heeft vooral gevolgen voor mensen met astmatische klachten. Na het aanbrengen van de isolatie zullen deze mensen minder last hebben van benauwdheid.