Jaarlijks onderhoud van je dakgoot
De dakgoot controleren: het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het onderhoud van de woning, maar het is wel een onderdeel dat een essentiële rol speelt bij het creëren van wooncomfort en kwaliteit. De dakgoot heeft als functie het afvoeren van regenwater zodat geen onnodige ophoping ontstaat waardoor de integriteit en duurzaamheid van het dak aangetast wordt. Onderhoud van je dakgoot is dan ook belangrijk.

Het belang van een jaarlijks onderhoud dakgoot

De dakgoot en regenpijpen werken samen om water zo snel mogelijk naar de grond af te voeren. Als dit proces echter niet efficiënt gebeurt (bijvoorbeeld ten gevolge van verstopping) kunnen er zich allerhande problemen voordoen: de kans op lekkage en ongedierte wordt groter en ook zal er stank veroorzaakt worden.

Jaarlijks uw dakgoot laten reinigen bespaart u dus heel wat energie, overlast en uiteindelijk ook overbodige kosten. Een expert bij u laten langskomen om onderhoud te laten doen is de eenvoudigste manier om zeker te zijn van een goede kwaliteit, maar u kunt natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken om de integriteit van uw dakgoot te verzekeren.

Het onderhouden van de dakgoot om lekkage te voorkomen

De dakgoot is één van die plaatsen waar vuiligheid, roet uit de schoorsteen, vogelnesten, zand en bladeren snel in terechtkomen. Vuiligheid wordt meegevoerd door de wind en waait in de dakgoten waardoor het risico op verstopping alleen maar groter wordt. Verstopping zorgt er dan weer voor dat het water naar andere plaatsen loopt waar het niet moet lopen – en in sommige gevallen loopt het zelfs uw woning of pand binnen.

Tips bij het schoonmaken en het onderhoud van je dakgoot

De volgende tips kunnen u helpen om de dakgoot schoon te houden en problemen op de lange termijn te vermijden:

– Controleer af en toe de dakgoten via het dakraam, met een ladder of via een dakkapel
– Maak gebruik van speciaal gereedschap om eventueel vuil te verwijderen
– Gebruik roosters bij de verbinding tussen dakgoten en regenpijpen zodat grof vuil tegengehouden wordt
– Laat moeilijk te bereiken dakgoten schoonmaken door een expert om veiligheid en efficiëntie te verzekeren

De dakgoot onderhouden bij een plat dak

Een plat dak vereist een andere aanpak bij het onderhoud van de dakgoot dan een hellend dak, aangezien het hemelwater in dit geval ook anders opgevangen wordt. Bij een dergelijk dak hoopt het water zich eerst op, waarna het naar speciale gootgaten geleid wordt. Bij een zware regenbreuk kan tot wel 20 mm hemelwater per kwartier neervallen, waardoor de dakgoten en regenpijpen dus heel veel te verwerken krijgen. Ze jaarlijks onderhouden is dan ook van groot belang om zeker te zijn dat ze goed functioneren.

De dakgoot onderhouden bij een hellend dak

Hellende daken bestaan doorgaans uit pannen en het voordeel hiervan is dat het regenwater automatisch wegloopt via de dakgoot en regenpijpen. Op die manier moet er dus weinig moeite gedaan worden om het water af te voeren. Maar ook in dit geval is een degelijk onderhoud belangrijk, mede omdat hellende daken vaak hoger zijn dan platte, waardoor neervallend water meer instabiliteit en schade kan veroorzaken aan de regenpijpen. De dakgoten jaarlijks onderhouden is de eenvoudigste manier om dergelijke situaties te voorkomen en uw woning te beschermen tegen wateroverlast en een dakgoot die niet naar behoren werkt.