Bij het klussen in een huurhuis komt veel kijken. Alleen al die stappen voorafgaand aan het klussen zijn een heel karwei. Het al dan niet om toestemming vragen voor het doen van een klus, nagaan of je een bouwvergunning nodig hebt… In dit artikel geven wij je drie tips om rekening mee te houden – en om er je voordeel mee te doen – wanneer je in een huurhuis gaat klussen.
-
Toestemming of bouwvergunning
Een van de eerste tips voorafgaand aan het klussen in een huurhuis is: ga na of je hier een bouwvergunning voor nodig hebt. Je mag namelijk niet zomaar veranderingen aanbrengen aan het huurhuis. Voor veel klussen heb je eerst toestemming nodig en voor sommige verbouwingen of aanpassingen heb je zelfs een bouwvergunning nodig. Voor kleine klussen hoef je niet om toestemming te vragen. Voorbeelden van kleine klussen zijn: het ophangen van een boekenplank of het ophangen van gordijnrails. Voor grote klussen moet je eerst om toestemming vragen. Voorbeelden van dit soort klussen zijn: het weghalen van tussenmuren, het leggen van een parketvloer, het aanbrengen van steenstrips of het plaatsen van een ligbad. Grote klussen zijn klussen die vaak meer voeten in aarde hebben. Je kunt bij de gemeente nagaan of je een vergunning nodig hebt voor de klus(sen) die je van plan bent om te gaan doen.
-
Samenwerken
Met deze tip bedoelen we samenwerken in een brede zin van het woord. Zo zou je er namelijk voor kunnen kiezen om samen met een ander de klus(sen) te doen. Je kent dat gezegde vast wel: “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd”. En je bent er ook nog eens van verzekerd dat iedere klus geklaard wordt, want samen houden jullie elkaar scherp. Met samenwerken bedoelen we ook het nagaan bij de buren of zij een vergelijkbare klus op de planning hebben staan. Een aannemer heeft namelijk liever twee of meer opdrachten tegelijk dan één, zodat hij kan besparen op kosten voor inkoop, vervoer en mankracht. Dus als de buren ook plannen voor een dakkapel, een uitbouw of een opbouw hebben, bespaart niet alleen de aannemer op kosten, maar de hele straat. Bij wijze van dan. Het is in ieder geval één van de tips waarmee behoorlijk wat geld bespaard kan worden tijdens een verbouwing.
-
Tutorials
De laatste tip voor het klussen in een huurwoning die wij je graag nog mee willen geven, is: maak gebruik van tutorials. Tegenwoordig is veel, zo niet alles, online te vinden. Niet alleen in tekstuele uitleg, maar ook in filmpjes die geplaatst worden op YouTube. Voor vrijwel elke klus is een tutorial te vinden, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Al is het alleen maar om ideeën op te doen. Hoewel je sommige klussen prima kunt doen op basis van je eigen kennis en met behulp van tutorials, is het in sommige situaties verstandiger om een expert te raadplegen. Denk hierbij aan het doen van grote klussen waarbij er constructieve veranderingen gebeuren: het eerder genoemde weghalen van tussenmuren of het plaatsen van een ligbad. In die gevallen raden wij je aan om een expert zoals een bouwkundige in te schakelen. Hiermee voorkom je dat je een tussenmuur weghaalt die eigenlijk dienstdoet als draagmuur.
Wij hopen dat je iets aan bovenstaande tips hebt. Onze klus is hiermee geklaard en dus eindigen we met de welbekende woorden van Buurman en Buurman: A je to (en veel klusplezier gewenst)!