Lekkages in woningen vormen voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen, naast bijvoorbeeld verstoppingen en een storing in de cv-ketel. Dit is ook niet gek, want een lekkage is vaak erg moeizaam zelf op te lossen. Hoe vindt u immers de bron van een lekkage als de lekkage zich onder uw vloer of tussen uw muren bevindt? Daarbij kan een lekkage voor een blijvende waterschade aan uw woning zorgen. Dit is een tweede reden voor het feit dat lekkages tot de grootste ergernissen van woningbezitters behoren. Wij spraken voor het schrijven van dit artikel met een loodgieter uit Niel, die ons meer kon vertellen over het verhelpen en voorkomen van lekkages in huis.

Lekkages opsporen en verhelpen

Deze handige loodgieter uit Niel raadt woningbezitters die te maken denken te hebben met een lekkage in huis aan om zo snel mogelijk hulp van een loodgieter in te schakelen. Des te sneller u een lekkage immers laat verhelpen, des te kleiner is ook de kans op een blijvende waterschade aan uw woning. Waterschade herkent u onder meer aan schimmelplekken op uw muren en plafonds, rottende plekken in het houtwerk onder uw dakbedekking, enzovoorts.

Het opsporen van een lekkage in uw woning kunt u het beste aan een loodgieter overlaten. Een loodgieter beschikt over verschillende geavanceerde hulpmiddelen die het achterhalen van een lekkage relatief eenvoudig maken. Vaak is de bron dermate klein, dat u deze nauwelijks met het blote oog kunt vinden.

Probeer lekkages te voorkomen

Nog beter is het natuurlijk als het u lukt om de kans op een lekkage te minimaliseren. U kunt lekkages voorkomen door regelmatig onderhoud uit te voeren aan de loodgieterselementen binnen uw woning. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de leidingen op een beginnende speling tussen de aansluiting van twee leidingstukken, het controleren van de dakbedekking op een beginnende slijtage en kleine beschadigingen, enzovoorts. Door dergelijke loodgieterselementen tijdig aan te pakken wordt de kans op een serieuze lekkage in huis veel kleiner.

Tip: laat uw woning eens in de zoveel jaar preventief controleren op lekkages! Een loodgieter kan u hierbij helpen.