Voor veel woningbezitters vormt een inbraak in huis een van hun grootste nachtmerries. Dit is niet voor niets! Bij een inbraak kunnen er dierbare en waardevolle voorwerpen worden onteigend. Daarbij kunnen er tijdens de inbraak gevaarlijke situaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het geweld wat inbrekers tegenwoordig gebruiken om uw woning binnen te komen en u ervan te weerhouden de hulp van politie of omwonenden in te schakelen. Om dergelijke situaties te voorkomen is een goede huisbeveiliging essentieel. Wij spraken met een slotenmakersbedrijf uit Brugge, die ons meer kon vertellen over het beveiligen van woningen en het buiten de deur houden van inbrekers.

Begin met het maken van een risicoanalyse in huis

Om te beginnen is het sterk aan te raden om een uitgebreide risicoanalyse van uw woning te laten maken. Met een risicoanalyse kunt u heel eenvoudig in kaart brengen op welke plekken de beveiliging van uw woning tekortschiet en op welke plekken de beveiliging juist al goed geregeld is. Op die manier kunt u heel doelgericht voor verbeteringen in uw huisbeveiliging zorgen. Een slotenmaker zal op basis van deze risicoanalyse van uw woning een beveiligingsplan opstellen, waarmee de verschillende beveiligingsrisico’s zo goed mogelijk worden afgedekt.

Vaak is het beveiligen van uw woning met sloten alleen niet voldoende om indringers buiten de deur te houden. Denk ook na over het gebruik van optionele beveiligingscomponenten, zoals een elektronische camera, een bewegingssensor of magneetcontacten. Dergelijke hulpmiddelen kunnen de kans op een inbraak in uw woning aanzienlijk kleiner maken. Daarbij schrikken deze beveiligingscomponenten inbrekers af als ze eenmaal in uw woning zijn.

Gecertificeerde sloten op ramen en deuren

Bij het bestellen van nieuwe sloten is het erg belangrijk om voor gecertificeerde sloten te kiezen. U herkent een gecertificeerd slot onder meer aan het PKVW-keurmerk op de sloten. Dit keurmerk geeft aan dat de sloten door de politie gecontroleerd zijn op de weerstand die de sloten bieden tegen de meest voorkomende vormen van inbraak. Let ook op de SKG-rating die u op de verpakking van de sloten vindt. Deze SKG-rating geeft aan in welke mate een slot een inbraak zal vertragen.