Niemand wordt er vrolijk van als er asbest in je huis wordt geconstateerd. Het is niet zo dat al het asbest direct zichtbaar is, maar asbest in bepaalde materialen is wel mogelijk. Lees hieronder 5 manieren om zelf asbest te herkennen.

  • Vezelachtige structuur

Materialen waar asbest in zit, is vaak te herkennen aan de vezelachtige structuur. De vezelstructuur is vooral goed te zien als het materiaal beschadigd of gebroken is. De asbest herken je dan aan de witte of lichtgrijze kleur.

  • Golfplaten

In de meeste gevallen wordt asbest aangetroffen in golfplaten. Vooral op schuurtjes en oude garages zijn deze golfplaten nog te vinden. Heb jij een oude schuurtje met golfplaten? Check dan of deze platen grijs, zwart of rood van kleur zijn. De kans is groot dat er dan asbest in je golfplaten zit.

  • Rioolleidingen

Asbest zit niet alleen in golfplaten, het zit ook in oude rioolleidingen. Vaak gaat het om spuitasbest, wat op leidingen is gespoten om gaten af te dichten, maar dit kan ook in de leidingen zelf zitten. Het is daarom van belang dat je deze leidingen ook zorgvuldig controleert om er zeker van te zijn dat er geen asbest rondom je leiding zit. Je herkent de spuitasbest aan de witte kleur.

  • Vloerbedekking

In oude gebouwen werden asbesthoudend vloertegels gebruikt als onderlaag van de vloerbedekking, voornamelijk in toiletten en keukens. In veel vloerbedekkingen in oude gebouwen is dit nog aanwezig. Het materiaal herken je aan de lichtgrijze/beige kleur. Dit gebeurde tot 1985, in gebouwen die jonger zijn tref je dit waarschijnlijk niet aan.

  • Kachel

Evenals bij oude vloerbedekkingen waarin asbest zit, geldt dit ook voor oude kachels. Het afdichtkoord wat gebruikt werd om een glasplaatje vast te zetten is namelijk asbesthoudend. Je herkent de asbest aan de vuilwitte kleur die dan tevoorschijn komt.

Asbest in jouw huis aanwezig?

Ben je na het lezen van dit artikel erachter gekomen dat er asbest in jouw huis aanwezig is? Ga naar HomeDeal en bekijk de kosten voor asbest verwijderen.