Kliklaminaatvloer leggen, het lijkt een moeilijke klus waar je enorm handig voor moet zijn, maar niets is minder waar! Laminaat leggen is een eenvoudige klus die iedereen makkelijk zelf kan, mits hij een beetje handigheid bezit!
Ik leg je hieronder uit hoe je het best te werk kan gaan bij een laminaatvloer leggen en wat je hierover dient te weten.

Benodigdheden voor laminaat leggen

Om een laminaatvloer te leggen heb je niet zoveel gereedschap nodig. Zo kan je hem ‘zwevend’ plaatsen, waardoor er al geen lijm aan te pas komt. Zeer handig, want je vermijdt droogtijden en kosten!
Wat heb je wel nodig?
– vochtwerende folie.
– afstandsblokjes.
– aanslagblokje.
– hamer.
– handzaag of laminaatsnijder.

Laminaatvloer leggen, hoe ga je te werk?

Een laminaatvloer leggen is niet zo moeilijk. Volg onderstaande instructies en je krijgt in een prachtresultaat zonder moeite!

Leg een vochtwerende folie.

Dit dien je te doen om te verhinderen dat vocht schade kan veroorzaken aan de laminaat. Zeker aangewezen indien je laminaat wil gaan leggen op net gegoten beton.

Plaats de eerste rij planken. Kijk na of de eerste rij recht ligt. Zo niet, plaats je afstandsblokje. Zorg dat je tussen muur en laminaat 0.8cm spatie laat zodat het materiaal ruimte heeft om te krimpen en uit te zetten bij temperatuurverschillen. Ook deze afstand kan je makkelijk aanhouden door gebruik te maken van afstandsblokjes.

Gebruik een aanslagblokje.

Klik de planken goed in elkaar en sla de planken in elkaar vast door middel van een aanslagblokje.

Op maat zagen van de planken

Bij het gebruik van een handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kies je een zaagblad met fijne vertanding. Leg de zichtzijde steeds naar beneden voor een mooi resultaat.

Werk zo rij per rij af en je zal zien dat je zonder veel moeite snel een resultaat boekt!

Let op!

Waar je wel nog op dient te letten is dat je best de planken uit verschillende pakken door elkaar gebruikt. Dit om eventuele kleurverschillen te verdoezelen.

Reken steeds wat extra laminaat. Een ongeluk is gauw gebeurd! De kans dat je wel eens verkeerd zaagt is realistisch. Tel daarom 10% extra!

Het mooiste resultaat krijg je wanneer je de vloer in de richting van de lichtinval legt.

Laminaatvoer leggen is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is vooral een kwestie van beginnen en durven! Succes!