Straat- of stadsmeubilair wordt steeds vaker gemaakt van duurzaam gerecycled materiaal. ‘Een goede ontwikkeling en een nieuwe bijdrage aan ons milieu’, laat Sjoerd Prinsen weten. Hij is eigenaar van een bedrijf dat onder meer leverancier is van duurzaam straatmeubilair.

Het meubilair is naast duurzaam tevens onderhoudsvrij. Het zijn zogenoemde kunststof meubels. Veel van die producten worden gemaakt door het bedrijf Govaerts Recycling uit België. Ze worden steeds vaker geleverd aan locaties als campings, parken, stadscentra en sportverenigingen. ‘We merken dat de onverheid dergelijke producten ook vaker afneemt’, vertelt Prinsen.

Planken, palen en terrassen

Het kunststof terras is een van de mooie producten. Zogenaamde Govadeck terrassen worden opgebouwd uit kunststof terrasplanken. Het is door iedereen ook zelf makkelijk te monteren.

Maar dan zijn er natuurlijk ook gewoon de palen en planken. Bent u bijvoorbeeld van plan om een stalwand te bekleden, of een stapmolen te maken, dan zijn er mes- en groef planken op de markt te verkrijgen. Ze worden ook wel gebruikt voor de inrichting en de stevigheid voor en bij paardenstallen. Denk bijvoorbeeld aan de opvoelboxen die bestaat uit een (stalen) frame met daartussen mes en groef planken.

Openbare ruimte

Vooral de overheid investeert de laatste jaren steeds meer in de aanschaf van duurzaam materiaal. De overheid -en dan vooral de lokale overheden- hebben de verantwoordelijkheid om de openbare ruimte in te richten. ‘En daar ligt een gat in de markt’, laat Prinsen nog eens weten. ‘Voor overheden is het prettig materiaal om te gebruiken in de openbare ruimte. Daarnaast leveren we allemaal een positieve bijdrage aan het milieu.’

Bij duurzame materialen in de openbare ruimte moet men vooral denken aan anti-parkeerpalen, informatieborden of bankjes. Maar de mogelijkheden hiervoor zijn veel en veel breder.

Materiaal

De buitenmeubelen zijn veelal gemaakt van gerecycled kunststof materiaal. Het gaat hier vaak om HDPE en LDPE materialen. Dit is in de massa gekleurd. Het materiaal dat wordt geproduceerd is weer recyclebaar. Bovendien wordt tijdens het productieproces gebruik gemaakt van groene stroom en koelwater wordt herbruikt. Het afval dat na productie overblijft wordt vervolgens teruggebracht in de keten en opnieuw verwerkt. Goed om te benadrukken dat het materiaal niet wordt geïmpregneerd. Er komen daarom ook geen giftige stoffen vrij voor de omgeving. We kunnen dus met gemak zeggen dat het gehele proces van top tot teen zeer milieuvriendelijk is.