Je kent ze wel: van die onverlichte halletjes of kamers omdat men maar niet kan beslissen waar de lamp nou precies moet staan. Als er dan toch een plek wordt gekozen, is de rest van de hal of kamer vaak veel minder verlicht dan die ene hoek waar de lamp staat. Een goed alternatief hiervoor, is een plafondlamp, ook wel plafonniere genoemd. Door de werking van deze lamp, wordt de kamer namelijk evenwichtig verlicht. Een LED plafondlamp is bovendien ook nog eens energiezuinig. Net als met normale lampen is er met plafondlampen genoeg te kiezen, bijvoorbeeld qua uitstraling en de kleur van de lamp.

LED en haar voordelen

LED is een afkorting voor het Engelse light-emitting diode, en werden oorspronkelijk vooral gebruikt als indicatorlicht in apparaten. Tegenwoordig vervangt LED verlichting vooral werkverlichting. Qua lichtstroom (de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald) is een LED lamp ongeveer gelijk aan spaarlamp, waarbij de spaarlamp vaak iets meer lichtstroom biedt. Door de vele vernieuwingen in de laatste decennia, en de te verwachten vernieuwingen in de toekomst, op het gebied van LED verlichting, is de verwachting dat de LED lamp hoger zal uitkomen dan de spaarlamp. Over het algemeen heeft LED verlichting echter wel een veel langere levensduur dan andere soorten verlichting. Bovendien is het rendement van een LED lamp hoger dan het rendement van bijvoorbeeld een gloeilamp. Een ander voordeel van LED verlichting is de gemakkelijkheid waarmee de lamp gedimd kan worden, om zodoende aan de wensen van elke gebruiker te voldoen. Ook hoeft de LED lamp niet langzaam op te starten, zoals een spaarlamp, maar geeft hij meteen licht. Bovendien kun je LED lampen recyclen, en worden ze niet warm wanneer ze langere tijd aanstaan.

Waar kun je LED plafonniere voor gebruiken?

Door het ontwerp, waarbij het licht gebundeld wordt in één enkele straal, is LED vooral geschikt in kleinere ruimtes, zoals halletjes, bergingen en de zolder. Doordat de lichtbundel richting het plafond wordt gericht, wordt de ruimte op deze manier mooi evenwichtig verlicht. Aangezien de lamp aan het plafond bevestigd zit, neemt hij bovendien niet de ruimte van een staande lamp in. Door de verscheidenheid aan soorten plafondlampen, en de verschillende kleuren, kan je jouw ruimte helemaal inrichten op de manier die jij graag wil. Qua stijlen kun je denken aan de klassieke plafondlamp, die door zijn tijdloze karakter goed past in elk huishouden, of bijvoorbeeld de modernere beton plafondlamp, die ook past binnen modernere huizen. Op het gebied van kleur is er met LED verlichting eigenlijk alles mogelijk, door de zogenaamde meerkleuren lamp, waarbij twee of meerdere kleuren worden “gemengd” tot een nieuwe kleur. Met de standaard, warme witte kleur kan je eigenlijk nooit mis gaan, omdat deze kleur weinig opvalt en daarom past binnen de meeste ruimtes. Een mogelijke extra optie is de plafondlamp met bewegingssensor, waarbij de lamp aangaat op het moment dat iemand de ruimte betreed. Op deze manier kan je nog meer personaliseren, door de detectietijd en brandduur zelf in te stellen. Ook zijn de LED plafondlampen dimbaar, waardoor meerdere sferen goed gediend kunnen worden.