In supermarkten, kledingwinkels en andere winkels zie je vaak een groot verschil tussen de zomer en de winter. Zo vind je in de zomer vaak meer fruit en veel soorten radler bier, terwijl in de winter het wijnassortiment en de winterjassen worden uitgebreid. Niet alleen in deze branche, maar ook in je woning kun je een verschil tussen zomer en winter aanbrengen. Daarbij komt nog dat het in de winter een stuk kouder is, waardoor je meer behoefte hebt aan een lekker dekentje en een warme kachel. Met deze 7 tips maak je jouw woning helemaal klaar voor de winter en kun je straks heerlijk onderuit zakken met een kopje warme chocomelk.

1 Warmte binnen houden

In de winter is het erg belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Zorg er dus voor dat je raamsluitingen goed in orde zijn. Als ze dat nog niet zijn, is het handig om te kijken naar een goede manier om dat wel voor elkaar te krijgen. En als je dan toch bezig bent, kun je je ook bezig houden met de raambeveiliging om je huis extra inbraakvrij te maken.

2 Tips bij het verbouwen van je eigen woning

In de herfst kun je er voor kiezen om je huis te verbouwen. Hierdoor is de verbouwing waarschijnlijk op tijd klaar, zodat je niet in de winter rekening hoef te houden met de kou die eventueel de verbouwing kan beïnvloeden. Bij een verbouwing is het belangrijk om te letten op de kosten. Vaak kunnen de kosten hoog oplopen. Bespreek daarom goed de voor- en nadelen voordat je begint met verbouwen, om zo kosten te besparen.

3 Het dak en de schoorsteen

In de winter ga je waarschijnlijk vaak de kachel gebruiken. Ga dus voordat de winter echt begint de schoorsteen schoonmaken, zodat je hier in de winter geen problemen mee krijgt. Dit is een klusje die eigenlijk elk jaar terugkomt, want de schoorsteen schoonmaken is erg belangrijk. Daarnaast moeten ook de dakpannen en dakgoten goed onderhouden worden tegen eventuele regen.

4 Vul de CV bij

De komende maanden zal het een stukje kouder worden, waardoor je vaker de CV-ketel een stukje omhoog gooit. Als de CV-ketel op volle toeren brandt, wordt er veel water verbruikt. Het is dus verstandig om te kijken of de CV bijgevuld moet worden, voordat je straks zonder warmte in huis zit. En dat is niet iets waar je op zit te wachten in de winter.

5 Dekentjes en andere accessoires

Als het buiten kouder wordt, kun je je huis extra gezellig inrichten met winteraccessoires. Denk bijvoorbeeld aan kaarsjes en kerstballetjes. Deze passen perfect bij de winter en maken je huis extra gezellig. Daarnaast kun je ook dekentjes op de bank leggen als leuke accessoires. Een bijkomend voordeel is dat je het nooit koud hebt en met je partner samen onder een dekentje je favoriete klassiekers kunt bekijken op een koude zondagmiddag.

6 Zoek je kleding uit

Warme truien en thermobroeken komen goed van pas in de winter. In tegenstelling tot de korte broeken en hemdjes die je in de zomer vaak aan had. Deze kun je net zo goed opbergen. Dit bespaart een hoop kastruimte. In het weekend kun je bijvoorbeeld je kast helemaal uitpluizen en de zomerkleding opbergen op zolder. Hierdoor heb je meer ruimte voor die dikke truien en een goed excuus om nog meer warme kleren in huis te halen.

7 Geurkaarsen

Geurkaarsen zorgen voor een heerlijke geur in huis. Zeker in de winter doe je niet zo snel een raam open om frisse lucht te krijgen, omdat er zo ook veel koude lucht binnen komt. Toch is het belangrijk om wel goed te blijven ventileren, ook al is het koud buiten. Een andere manier om een fijne geur in huis te krijgen is door middel van geurkaarsen. Deze kun je zelfs heel makkelijk zelf maken, waardoor je een leuk klusje hebt en daarbij precies de geur krijgt, die je graag wil. Een win-win situatie dus.