Waarom de klus niet zelf doen? Als je er eenmaal mee bezig bent blijkt het vaak helemaal niet zo moeilijk te zijn en het is natuurlijk veel goedkoper. Maar hoe doe je dat eigenlijk, zelf een afvoer aanleggen?

Misschien ben je net verhuisd en wil je een nieuwe badkamer in het huis. Misschien heb je gewoon genoeg van die verouderde douche en wil je er een waarvan het putje niet steeds vol zit en vervolgens een heel werk is om schoon te maken. Als je bijvoorbeeld goten voor in de douche wilt plaatsen, die een modern uiterlijk hebben en makkelijk zijn schoon te maken, zul je ook een deel van de afvoer aan moeten leggen. Hier de stappen die je moet ondernemen en tips voor een juiste afwerking.

Stel eerst vast welke maat je nodig hebt en zorg ervoor dat het afvoersysteem belucht is, zodat er geen nare geuren ontstaan. Als dat niet goed gebeurd wordt er vacuüm getrokken zodra het water wegloopt, waardoor ook de sifons worden leeggedronken die als waterslot dienen.

De volgende stap is de sifon monteren.

Hieraan wordt de afvoerbuis gemonteerd, maar nog niet lijmen! Meet eerst hoeveel stukken afvoerbuis er nodig zijn en zaag eventueel het te veel aan buis af met een ijzerzaag. Zodra je de buizen monteert moet je er wel op letten dat de horizontale delen aflopen, zodat het water goed wegloopt. Controleer dat met een waterpas: 1cm per 1m.

Twee verschillende lengtes worden verbonden met een mof, Y- of T stuk, of met een bocht. Kies niet precies dezelfde maat uit, de pijp moet in het verbindingsstuk vallen en dus 2 cm kleiner zijn!

Zodra alles goed past is het belangrijk met een marker stipjes op beide buizen te zetten (op de delen die kunnen draaien), zodat tijdens het lijmen duidelijk is hoe de verbindingen precies te plaatsen.

Voordat je begint met lijmen is het belangrijk de binnenkant van de bochten en moffen en de uiteinden van de rechte buis te schuren, zodat de lijm echt goed blijft zitten. Smeer hard PVC lijm op deze delen en schuif de buizen in elkaar. Houdt de delen die je gelijmd hebt een paar seconden helemaal stil om de lijm zijn werk te laten doen.

De afvoer is gemonteerd, maar nog niet afgewerkt! Schroef de sifon weer vast met de bevestigingsmoer.

Voor de toiletpot is het belangrijk over de PVC pijp een rioolbuismof te schuiven en daaroverheen zet je de toiletpot. Lijm voor de wasmachine tussen de buizen van de afvoer een PVC zwanenhals.

De laatste stap: monteer de afvoerbuizen tot slot nog aan de muur met beugels, vooral de horizontale delen mogen niet doorbuigen. Zorg ervoor dat (bij een buis van 40mm) er een beugel om de 80cm gemonteerd is.

Tijd om het afvoersysteem te testen. Laat het water door de buizen stromen en zie of er geen lekken zijn. Zodra je geborrel hoort in één van de putjes, betekent het dat er ergens iets niet goed gaat. Het kan zijn dat het afvoersysteem niet goed ontlucht is. Loopt het water goed weg zonder geborrel? Dan is het nu tijd om van een heerlijke douche te genieten!