Bij het aanleggen van een nieuwe cv-ketel of het vervangen van een cv-ketel komen veel zaken bij kijken waar je rekening mee moet houden. Een cv-ketel is dan ook een ingenieus systeem dat vanuit een bepaalde plek in de woning alle radiatoren, de vloerverwarming en het water kan verwarmen. Niet voor niets is de cv-ketel voorzien van een groepenverdeler voor cv-leidingen, waarbij leidingen naar andere verdiepingen in huis kunnen lopen om ook deze ruimte te kunnen verwarmen. Je kunt daarom vast enkele tips gebruiken waar je op moet letten bij het installeren van een cv-ketel.

Het vermogen

Oudere cv-ketels zijn vaak niet rendabel doordat zij een te hoog vermogen hebben en daardoor teveel energie verspillen. Met een nieuwe cv-ketel kun je dit verhelpen, mits je niet een cv-ketel kiest waarvan het vermogen te groot is dan je nodig hebt. Hierdoor springt de ketel constant aan en uit om maar de juiste temperatuur te bereiken en dat is weer niet energiezuinig. Ook verkort het de levensduur van de cv-ketel aanzienlijk.

Reinig voor installeren ook de leidingen

De leidingen van en naar de cv-ketel behoren ook tot het gehele systeem en niet enkel de ketel zelf. Als er jarenlang een oude cv ketel heeft gehangen zullen de leidingen vol zitten met vuil en roest. Het is niet slim om direct de leidingen zonder deze te reinigen aan de nieuwe cv-ketel te monteren. Nieuwere cv-ketels kunnen gevoeliger zijn, dus spoel voordien eerst het gehele verwarmingscircuit en plaats desnoods ook filters.

Vervang ook de boiler

Dikwijls wordt wel de ketel zelf vervangen, maar niet de boiler. Ook een boiler heeft een bepaalde levensduur en het opwarmen van water gebeurt waarschijnlijk nog op een manier dat veel energie kost. Vervang daarom naast de cv-ketel ook de boiler voor een modernere en zuinige versie.

Voorzie voldoende ventilatiemogelijkheden

De ruimte waar een cv-ketel komt te hangen moet voldoende geventileerd worden. Houd daar rekening mee als je de ketel in een ruimte zonder ventilatiemogelijkheden hangt. Je zult dan ramen of een ventilatiesysteem moeten aanleggen.

Geen thermostatische knoppen bij een kamerthermostaat

Ga je ook nieuwe radiotoren installeren? Veel nieuwe radiatoren hebben een thermostaatknop. Dit kan handig zijn, maar niet als je reeds een kamerthermostaat hebt waar je de normaal de temperatuur mee regelt. Je hebt dan een dubbel systeem dat elkaar kan tegenwerken. Wel kunnen radiatoren met een thermostaatknop geïnstalleerd worden in ruimtes zonder kamerthermostaat.