Een tiewrap of kabelbinder is een plastic riempje voor het samenbundelen of vastmaken van spullen. Ze worden ook wel ladderstrip, bundelbandje, bindbandje, trekbandje, snelbinder, colsonbandje of sjorbandje genoemd. Tiewraps zijn bedoeld voor eenmalig, langdurig gebruik. Langdurig omdat ze erg lang meegaan, de ene wat langer dan de andere. Wist je bijvoorbeeld dat zwart gekleurde langer heel blijven dan witte? Lees hieronder hoe dat komt.
Kunststof kabelbinder
De tiewrap is in 1958 uitgevonden en werd in eerste instantie gebruikt in de vliegtuigbouw om bedradingen vast te binden. Het bandje bleek voor vele toepassingen bruikbaar te zijn en ondertussen zijn ze er in allerlei verschillende varianten en afmetingen. Het kunststof materiaal is sterk en kan behoorlijk wat kracht verduren. Daarnaast worden ze tegenwoordig vaak van gerecycled plastic gemaakt, wat ze ook nog eens duurzaam maakt.
De toepasbaarheid van de tiewrap
In de elektrobranche worden kabelbinders nog steeds gebruikt om kabelbundels vast te zetten, maar als tiewrap kent iedereen ondertussen het bandje dat al menig voorwerp heeft gered. De toepasbaarheid is dan ook enorm groot. Tijdens het verbouwen kun je ze gebruiken tijdens enorm veel klussen, maar ook om ingepakte spullen mee vast te zetten. Elke doe-het-zelver hoort verschillende afmetingen kabelbinders in de gereedschapskist te hebben liggen. Gebruik je tiewraps van goede kwaliteit dan behouden zij langdurig hun sterkte.
Eenmalig gebruik
Meestal wordt het bandje doorgeknipt wanneer het niet meer gebruikt wordt. Kabelbinders hebben meestal een eenmalig gebruik. Wordt de kabelbinder vast getrokken dan is losmaken niet meer mogelijk. Overigens zijn er ook herbruikbare tiewraps op de markt. Deze zijn uiteraard een stuk duurder, en vaak niet noodzakelijk omdat een tiewrap toch al lang mee gaat.
Tiewraps zijn bij het verbouwen erg handig
Tiewraps zijn bij het verbouwen vooral handig om dingen provisorisch op te hangen. Zaken die niet zo lang ergens moeten hangen, omdat je met de klus niet de hele tijd op dezelfde plek aan het werk bent, zoals met bijvoorbeeld een stekkerdoos of bouwlamp. Bij loodgieterswerk wordt het ook vaak gebruikt, omdat het van plastic is gemaakt en daardoor goed tegen vocht kan. Let echter wel op dat je klemmen en koppelingen niet gaat vervangen door tiewraps, daar zijn ze niet voor gemaakt.
Andere toepassingen van tiewraps
Tiewraps worden zelfs gebruikt bij eerste hulp bij ongelukken. Bij het fietsen gebruiken veel mensen tie-wraps om de broekpijpen strakker te maken om ongelukken te voorkomen. Kampeerders sjorren de tent extra vast met de veelzijdige binder. Kleding kan provisorisch hersteld worden zoals een kapotte ritssluiting of riem.