De prunus laurocerasus novita is een vrij nieuwe laurierkweek, waarvan de prunus laurocerasus de oorspronkelijke soort is. De novita van Haag-Heg.nl is vergelijkbaar met de gewone laurier, maar het is bewezen dat ze veel beter bestand is tegen koud weer. De bladeren zijn middengroen en glanzend. De bloemen verspreiden een rijkelijke geur en verschijnen eind april (begin mei), gevolgd door zwarte vruchten. Haal je een prunus laurocerasus novita in je tuin, houd er dan rekening mee dat de bladeren en vruchten giftig zijn. 

De groeiwijze, bloei en bladeren

De prunus laurocerasus Novita heeft een opgaande groeiwijze, waardoor het snoeien uiteraard gemakkelijker wordt. In de juiste omstandigheden groeit de plant snel tot iets meer dan 6 meter in 3 jaar tijd. Een jonge prunus laurocerasus novita zal zelden bloeien. Als ze niet gestremd zijn, bloeien oudere planten echter rijkelijk en geven ze grote bessen, die rood kleuren als ze onrijp zijn en zwart als ze rijp zijn. Er zijn tests uitgevoerd (bron: Plants For A Future) die hebben aangetoond dat alleen de bladeren en de zaden van onrijp fruit gevaarlijk kunnen zijn, en dat donkergekleurd en rijp fruit in beperkte hoeveelheden onschadelijk is, zelfs voor kinderen. 

De prunus laurocerasus novita is verkrijgbaar als een struik of met stam, zodat je eveneens kunt genieten van een echt groenblijvende boom. Zowel de boom als de struik heeft een diepe, vruchtbare, zure, vochtige en goed doorlatende grond nodig. Tijdens vorstvrije periodes in de winter geef je de plant/ boom best extra water om uitdroging te voorkomen. Wanneer de grond is bevroren kan de prunus laurccerasus novita geen water meer opnemen en wordt de kans op uitdroging groter. 
De prunus laurocerasus novita is een zeer sterke plant die bijzonder goed gedijt in de volle zon of halfschaduw en eveneens tolereert om in de schaduw te worden gekweekt, waar ze wel gedeeltelijk haar vorm zal verliezen. De plant lijdt zelden aan chlorose (bladeren die geel worden door een gebrek aan ijzer in de grond). Vertoont je novita gele bladeren, gebruik dan een speciale vloeibare pH-stabilisator om de zuurgraad in de bodem te verhogen en de plant te helpen om ijzer uit de grond te absorberen. Als laatste kan gezegd worden dat de prunus laurocerasus novita erom bekend staat een zeer winterharde plant te zijn. Zo kan ze met gemak temperaturen van -24 ° C tot -27 ° C doorstaan.
De prunus laurocerasus novita is familie van de Rotundifolia variëteit, vandaar de gelijkenis. De omgekeerde bladeren staan rechtop en zijn 10 tot 15 cm lang. De jonge zachtgroene bladeren keren zich tot diepgroene glanzende bladeren. 

Samenvatting

De prunus laurocerasus novita is een nieuwe sensatie onder de kerselaars. Eindelijk is er een winterharde variëteit die de voordelen heeft van de eerder zachtere variëteiten: de plant groeit snel en groot, heeft grote glanzende bladeren met een mooie blijvende groene kleur en de plant is verrassend winterhard voor een laurier met grote bladeren. De prunus laurocerasus novita is een perfecte en uitstekende keuze om te gebruiken als haagplant. Uiteraard met enige voorzichtigheid naar huisdieren en kinderen toe.